Maratonsag for retten efter seks år

Foto: TV ØST

Retten skal bruge 80 dage på at tygge sig gennem anklager om bedrageri, kursmanipulation og skattesnyd.

Forholdene i det nu lukkede ejendomsselskab Abaris er så komplicerede, at der skal bruges 80 retsmøder, før Retten i Næstved kommer frem til en afgørelse.

Det er torsdag morgen, at retten tager hul på maratonsagen, der handler om milliongevinster udløst af snyd og svindel i ejendomsbranchen.

En række folk med tilknytning til Abaris blev ransaget af Bagmandspolitiet i 2008 i jagten på beviser. Selskabet var blevet tvangsopløst året før. Men bedrageriet skulle have fundet sted helt tilbage fra 2005.

Syv af dem står nu tiltalt, og blandt dem er en tidligere hovedaktionær og en direktør. Hvis de taber, kan retssagen blive en dyr affære.

Bagmandspolitiet står klar med et krav om, at der konfiskeres i alt 28 millioner kroner hos mændene. Dertil kommer både krav om erstatning og bøder i millionklassen.

Desuden kan det ende med, at de tiltalte mister retten til igen at drive forretning, hvis de findes skyldige.

Ifølge anklageskriftet har de tiltalte handlet 21 ejendomme og tre grundstykker i en række byer rundt om på Sjælland, herunder Fårevejle, Korsør, Slagelse, Sorø og Kalundborg.

Husene blev solgt til en opskruet pris for at lokke investorer til at skyde penge i Abaris via salg af pantebreve.

I alt risikerede køberne af pantebrevene at blive franarret et samlet beløb på godt 47 millioner kroner.

En del af pengene blev efterfølgende brugt ved stiftelsen og kapitalforhøjelsen af et firma, der var kontrolleret af nogle af de tiltalte.

Andre penge blev først trukket ud af Abaris og derefter brugt til at finansiere købet af aktier i selskabet for at tvinge kursen op.

Som om det ikke er nok, bliver retssagen også et torskegilde for to af de tiltalte, der nu er anklaget for at have snydt statskassen.

Mændene er blevet beskattet for lavt, og dermed er Skat gået glip af et samlet beløb på godt 25 millioner kroner.

To af de tiltalte har tidligere været for retten i andre sager om lyssky forretninger.

/ritzau/

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App