Mange lærere bestemmer igen selv over deres arbejdstid

Hver anden kommune har lavet lokale aftaler med lærerne om deres arbejdstider. Det betyder, at lærerne stort set arbejder som før lærerkonflikten i 2013.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I 2013 endte slagmålet mellem Danmarks Lærerforening og kommunerne med et fire ugers lock-out, og at Folketinget vedtog en lov om lærernes arbejdstid. Dermed skulle lærerne opholde sig på skolen i hele deres arbejdstid, samt skolelederne fik retten til at bestemme over lærernes arbejdsdag, herunder hvor længe de skal undervise, og hvor mange timer lærerne får til forberedelse.

Samtidig gav den nye lov dog også mulighed for, at kommunerne selv kan lave en lokal aftale med lærerforeningerne om lærernes arbejdstid. Det har mindst 50 kommuner på landsplan altså valgt at gøre. Det skriver Jyllands-Posten tirsdag.

Dermed ligner lærernes arbejdstider meget dem, som var gældende før konflikten i 2013. De nye aftaler kommer da heller ikke bag på arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen ved Aalborg Universitet. 

- Disse aftaler går bagom den lov, der blev vedtaget i 2013, og det er stik imod intensionen med loven, selv om loven giver mulighed for, at man kan lave lokale aftaler, siger professoren til Jyllands-Posten,

Dermed ser Henning Jørgsen stadig på lærerforeningerne som magtfulde.

- Der er opstået et magtvakuum efter konflikten i 2013, da mange skoleledere ikke har været klædt på til bruge den magt, som de fik. De har været alene om opgaven med at lede lærernes arbejde, samtidig med at der er sket store ændringer i skolen med reformen, siger han.

Flere aftaler

Med de lokale aftaler er noget af selvstændigheden flyttet tilbage til lærerne, og de har fået større fleksibilitet. Dog er de stadig pressede, mener formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen.

- De steder, hvor der er en lokal aftale, har lærerne fået noget af fleksibiliteten i arbejdslivet tilbage, og der er med loftet over undervisningstimetallet kommer en grænse for, hvor galt det kan gå, og hvor lidt tid der kan være til forberedelsen. Men lærerne er stadig generelt pressede, idet reformen af folkeskolen finansieres ved, at lærerne underviser flere timer, sige Anders Bondo Christensen til Jyllands-Posten.

Odsherred har fået mere fleksibilitet

En af de kommuner i regionen, som har lavet en lokal aftale, er Odsherred Kommune. Her kan læreren højest komme til at arbejde 26 timer, og de kan flekse med deres arbejde på tre af ugens dage. I spørgsmålet om aftalen så er en forbedring af arbejdsvilkårene sammenlignet med før 2013, siger formanden for lærerforeningen i Odsherred:

- Det er forskelligt, om man som lærer vil foretrække denne aftale eller det, som vi havde. Dengang lagde lærerene mange gratis arbejdstimer, fordi de forberedte sig mere, end de fik løn for. Nu er det grænseløse arbejdsliv i hvert fald forsvundet, men der igen kommer fleksibilitet i hverdagen, og det tror jeg, at mange er for, siger formand i Odsherred Læreforening Grethe Funch Pedersen. 

De kommuner der i regionen har indgået lokale aftaler er Odsherred, Holbæk, Sorø, Ringsted, Slagelse, Næstved og Guldborgsund kommuner.


Nyhedsoverblik