Mænd bliver ladt alene tilbage på landet

Der er en folkevandring i gang i disse år. Piger og unge kvinder flytter fra landet og ind til byerne - og de vender ikke hjem igen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tilbage på landet bliver drengene og de unge mænd, og på længere sigt kan den skæve kønsfordeling få fatale konsekvenser og være med til at skævvride Danmark yderligere. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Udviklingen er igang
- Man mærker det ikke lige nu og her, men i løbet af de næste 10 år slår den lave kvindeandel igennem. Det kommer til at gå ud over reproduktionen, der vil blive født færre børn på landet, og udkantsområderne vil også blive forråede. Det tiltrækker ikke kvinder, og så er vi inde i en ond spiral, siger seniorforsker Rasmus Ole Rasmussen fra Nordisk Ministerråds regionale forskningsinstitut, Nordregio.

Ifølge seniorforskeren er tendensen med mandsdominerede samfund mest udtalt på Færøerne, Grønland og det nordligste Skandinavien. Men også herhjemme er udviklingen i gang.

Mænd drikker og begår selvmord
I mange kommuner i Vest- og Midtjylland er der kun 94-98 kvinder pr. 100 mænd til trods for, at der på landsplan er 102 kvinder pr. 100 mænd, en generel forskel der skyldes, at kvinder lever længst. I de yngre aldersgrupper er polariseringen endnu mere udtalt, og der findes områder i Danmark, hvor der kun er 80-85 kvinder pr. 100 mænd, når man ser på folk i 20'erne. Tilsvarende er der naturligvis en overvægt af kvinder i de større byer. Men det er landområderne, vi skal være bekymrede for.

- Kvinder klarer sig fremragende uden mænd, men det omvendte er ikke tilfældet. I mandsdominerede egne er mændene mere tilbøjelige til at begå selvmord, ligesom der også følger alkoholmisbrug og vold i kølvandet på de manglende kvinder, siger Rasmus Ole Rasmussen.

Import af kvinder
Mændene forsøger i et vist omfang at udligne kønsskævheden ved at indføre kvinder fra Rusland og Thailand, men ifølge de nordiske erfaringer er det en kortsigtet løsning. De russiske kvinder kommer ofte med gode uddannelser og en forventning om at integrere sig, og efter to eller tre år vender de hjem eller flytter til byerne. De thailandske kvinder holder lidt længere, men også de vender hjem igen, selvom der naturligvis er undtagelser, understreger Rasmus Ole Rasmussen.

Årsagen til skævvridningen er, at pigerne i højere grad end drengene søger til byerne for at uddanne sig, og på nogle gymnasier i landområderne er andelen af drenge helt nede på 20 procent. Et stort problem ifølge ungdomsforsker Steen Beck fra Syddansk Universitet, der sammen med Aase Bitsch Ebbensgaard er ved at kortlægge uddannelsesmønsteret i udkantsdanmark.

- Vi får et demografisk problem, når de veluddannede piger bor i byerne og drengene på landet. Konsekvenserne kan blive voldsomme, og det kan føre til en acceleration, hvor danmarkskortet bliver endnu mere skævt, og de sociale problemer presses ud på landet, siger Steen Beck.

/ ritzau /


Nyhedsoverblik