Lukning redder biblioteker

Færre bibliotekarer, men længere åbningstider er en stor succes på små biblioteker. Sparekrav i kommunerne påtvinger netop den slags kreative løsninger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er ikke meget hjælp fra bibliotekererne, for de er der næsten aldrig. Til gengæld kan du næsten komme når du vil.

Det er resultatet af omlægningen til "Åbne biblioteker", som mange af de mindre biblioteker har været igennem. Det har betydet en stigning på 23% i mængden af udlån ifølge nye tal fra Danmarks Statistik.

I Lundby blev biblioteket lavet om sidste år, og resultatet for hele året er endnu ikke gjort op. Men for de første seks måneder, hvor borgerne selv kan lukke op og låne, er en voldsom stigning.

80% flere udlån og 150% flere brugere indtil videre. Selvfølgelig på baggrund af at Lundby Bibliotek længe oplevede faldende mængde udlån og derfor kortere åbningstider.

- De få timer, det var åbent, passede jo ikke med hvornår man har fri og tid. Så nu er det super, og mine børn og jeg bruger det meget mere end vi gjorde før, siger Ingegerd Riis, der nu er ivrig bruger af den nye biblioteksordning i Lundby.

I Rønnede er Faxe Kommune gået skridtet videre. Biblioteket er lukket, men til gengæld kan man bestiller bøger over nettet - eller ved en computer i den lokale SuperBest. Her kan man så også hente de bestilte bøger.

- Jeg synes, det er ærgeligt, at biblioteket er lukket, men når det nu skulle være, så har vi da et alternativ, siger Conny Christensen fra Rønnede.

Det åbne bibliotek i Lundby er ikke billigere end de få åbningstimer før - til gengæld bliver den lille bygning nu brugt væsentligt mere.

- Vi havde regnet med, at folk ville bruge det mere, men at det skulle blive sådan en succes, havde vi ikke forestillet os, siger Michael Gottfredsen, der er biblioteksleder i Vordingborg Kommune.


Nyhedsoverblik