Lollands borgmester: Stop nu snakken om fattighjælp til os

Borgmester efterlyser et langsigtet perspektiv på diskussionen om yderområderne i stedet for lappeløsninger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et meget stort flertal af danskerne mener, at landets yderområder skal have ekstra støtte til for eksempel at opretholde de lokale skoler og lægehuse.

Men selv om danskernes solidaritet glæder Lolland Kommunes borgmester, Holger Schou Rasmussen (S), er han ved at være træt af snakken om hjælp til Udkantsdanmark og ønsker sig en langsigtet plan på området.

- Lad nu være med alt det der snak om fattighjælp, støtte og flere penge til yderområderne. Landet er ved at knække over, så man burde skynde sig at nedsætte en urbaniseringskommission med de bedste folk i landet til at kigge på, hvad der sker, hvis det her fortsætter, siger han til Ritzau.

Danmark for lille til udkantssnak

Hans partikollega Carsten Hansen, der er minister for by, bolig og landdistrikter, har ellers nedsat en arbejdsgruppe på tværs af flere ministerier. Men set fra Lolland er det bare endnu en lappeløsning.

- Det virker på mig, som om der ikke er nogen plan. Man lapper lidt hist og her. Så giver man lidt til noget nedrivning, så taler man om en ny planlov. Vi skal ikke bare blive ved med hovedløst at kaste penge efter yderområderne ved at lave lappeløsninger. For det bliver samtidig et irritationsmoment for de kommuner, der har mange penge.

- Danmark er simpelthen for lille til, at man kan snakke om en udkant. Prøv nu at lave en langstrakt plan for, hvordan Danmark skal se ud om 20 år. En plan, der sikrer rimelige og lige vilkår over hele landet.

- I gamle dage lagde man vand, el og kloakker ud til alle huse som en offentlig forpligtelse. Det burde også gælde et område som internet og mobildækning, siger Holger Schou Rasmussen.

Man bør tænke over placering af tingene

Han siger, at man fra centralt hold har lavet så mange reformer, der har flyttet arbejdspladser væk fra de store byer, at der ikke længere er job, der kan fastholde, at folk bliver boende i for eksempel Lolland Kommune.

- Jeg har fuld respekt for, at der skal ligge et operahus i København og at det er der, universiteterne skal ligge.

- Men man bør tænke over, hvor man ellers placerer ting fremover, siger borgmesteren, der henviser til Norge og Sverige som lande, hvor udkantsdiskussionen fylder meget mindre på trods af, at landene geografisk er meget større end Danmark.

/ritzau/


Nyhedsoverblik