Lolland-Falster slår alarm over østarbejdere

3F og Dansk Byggeri på Lolland-Falster slår nu alarm over den stigende brug af østarbejdere til dumpingvilkår, som finder sted på de to øer, der i forvejen er trykket i bund af den økonomiske krise med høj arbejdsløshed i ikke mindst byggebranchen og mange kontanthjælpsmodtagere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Antallet af officielle byggejob er nede på et absolut minimum, og samtidig oplever både 3F og Dansk Byggeri Lolland-Falster et stort antal østeuropæere, der arbejder på gårde, i private boliger og på virksomheder med renovering og udbygning. Det skriver Licitationen - Byggeriets Dagblad.

- Det virker til, at der er meget få landsmænd, som åbenbart er indstillet på at betale deres håndværkere en ordentlig løn, der lever op til de danske faglige regler. Alle vil jo gerne have ting billigt, men at hyre østeuropæere til langt under mindstelønnen ødelægger ikke bare de lokale byggevirksomheder, men også hele det danske velfærdssamfund, siger Bjarne Jensen, der er faglig sekretær i 3F Midtlolland, der organiserer murere og tømrersvende på hele Lolland-Falster.

Formand for Dansk Byggeri Lolland-Falster, tømrermester Lennarth Kobbernagel, støtter den danske aftalemodel, men han er ikke særlig optimistisk med hensyn til dens overlevelse. For de byggefirmaer, der har orden i tingene, har intet at lave samtidig med, at østeuropæere der tilsyneladende ikke spiller efter samme regler som resten af byggebranchen, fylder rigtigt meget i landsdelen.

Han frygter samtidig for det danske velfærdssamfund

- Grundlæggende har vi et velfærdssamfund, der får svært ved at overleve i forhold til omverdenen og resten af EU. Vores produktionsomkostninger er for høje. Som arbejdsgivere skal vi betale en række ydelser og tage lærlinge og andre fornuftige ting, men det betyder udgifter. Vi kunne så kræve, at medarbejderne skal gå ned i løn. Men deres omkostninger er også høje, da de skal betale skat og terminer, og de kan ikke klare sig for mindre i løn. Så der mener jeg ikke, at der er noget at hente. Så grundlæggende tror jeg, at der skal tænkes helt nyt i vores samfund - håber vi når det, inden landet går rabundus, siger Lennarth Kobbernagel til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

 


Nyhedsoverblik