Lokal S-politiker vil have minister til at svare på LAG-nedskæring

Brorfelde Observatorium er et af de steder, der bliver ramt, hvis der skæres Foto: TV ØST

Det er den helt forkerte retning at gå, når regeringen vil skære ned på de såkaldte LAG-midler, der støtter erhvervs- og kulturprojekter i landdistrikterne. Det mener Kasper Roug (S) fra Lolland, der nu vil have erhvervs- og vækstministeren ind i sagen.

Fra 2017 vil Venstre-regeringen beskære de såkaldte LAG-midler med 33 procent. I 2015 uddelte de Lokale Aktions Grupper 94,2 millioner kroner til projekter, som skal skabe aktivitet, fornyelse og arbejdspladser i landdistrikterne. Men næste år vil der kun være 63 millioner kroner at gøre godt med. Og det får Socialdemokraternes folketingsmedlem fra Lolland, Kasper Roug, til at ryste på hovedet.

- Det virker fuldstændig uforståeligt, at Venstre-regeringen vil skære ned på hjælpen til de gode initiativer og den virkekraft, der er i yderområderne. Især når man tænker på, at vi sidste år var gennem en valgkamp, hvor Lars Løkke igen og igen lovede at ville arbejde for et Danmark i balance, siger Kasper Roug i en pressemeddelelse.

Svært ved at forstå nedskæringen

Han frygter, at der med besparelserne vil være én million kroner mindre for den Lokale Aktions Gruppe på Lolland-Falster at uddele næste år, hvis regeringens planer føres ud i livet. Sidste år rådede LAG Lolland-Falster over cirka tre millioner kroner. Derfor hiver Kasper Roug nu den ansvarlige minister, erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), ind i sagen.

- Jeg tror, at mange har rigtig svært ved at forstå, hvordan det være et rygstød til Lolland-Falster, at man nu beskærer hjælpen til yderområderne. Det må ministeren simpelthen møde op og forklare i Folketingssalen, siger Kasper Roug.

Pengene rammer landdistrikterne via landbruget

TV ØST talte onsdag med Torsten Schack Pedersen (V), der er medlem af erhvervs-, vækst og eksportudvalget. Han begrunder nedskæringen således:

- Vi har aftalt en ekstremt ambitiøs landbrugs- og fødevarepakke, og den koster altså nogle penge at løbe i gang, og man må sige, at det erhverv, der fylder allermest i vores landdistrikter, det er landbruget og hele fødevareerhvervet. Vi understøtter det samme fromål, men pengene er ikke ubegrænsede, og derfor tager vi nogle af LAG-midlerne, men til at realisere en ambitiøs landbrugs- og fødevarepakke, som i allerhøjeste grad er til gavn for vores landdistrikter, lød det fra Torsten Schack Pedersen (V).

LAG-midlerne støtter blandt andet Brorfelde Observatoriet ved Tølløse, Parnas Natur- og Aktivitetspark i Sorø, Holbæk Havnemarked og Geopark Odsherred.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App