Ligestillingen går fremad

De nordsjællandske kvinder skaber ligestilling i byrådene, mens de jyske byråd står dårligt i statistikken, viser en opgørelse efter kommunalvalget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ligestillingen i de danske byråd går et lille skridt frem ved det netop overståede kommunalvalg. Frem til valget var 27 procent af stolene ved byrådsmøderne besat af kvinder. I de nye byråd sker der en stigning til 32 procent. En stigning, men ikke helt så godt som i nabolandene Sverige og Norge, viser en opgørelse fra Danske Kommuner.

21 af de 30 kommuner med flest kvinder i byrådet ligger desuden i Nordsjælland. De resterende kun syv er fordelt rundt i Jylland. 19 ud af de 30 dårligst ligestillede byråd er også at finde i Jylland. Værst ser det dog ud på Stevns, der kun har 11 procent kvinder repræsenteret mod topscoreren Gentoftes 58 procent.

Opgørelsen viser dog også, at blandt de 13 kvinder kvindelige borgmestre efter valget, gik seks af borgmesterkæderne til jyske kvinder. Fire af dem endda til nogle af ligestillingens bundskrabere Thisted, Sønderborg, Brønderslev og Hedensted.

Ser man på partibogen, så har SF med 45 og De Radikale med 44 procent forholdsmæssigt flest kvinder repræsenteret i byrådene målt i procent af deres samlede pladser på landsplan. Bundskraberen er Venstre med kun 27 procent kvinder blandt sine valgte byrødder.


Nyhedsoverblik