Ledsagebåd kunne have reddet Præstø-elever

Foto: TV ØST

En efterskole i Sydsjælland tager ledsagebåde med ud på Præstø Fjord - det havde Lundby Efterskole ikke.

Da Lundby Efterskole i februar i år lod to lærere og 13 elever i alderen 15-17 år sejle ud i en dragebåd på det kun to grader varme vand, var der ingen ledsagebåd med.

Det er ellers en ekstra sikkerhed til søs, som en anden efterskole i Sydsjælland, Brøderup Ungdomsskole, gør brug af, når den sejler med elever på Præstø Fjord.

I juni sidste år roede eleverne en slags oppustelig tømmerflåde over fjorden. Men det skete ifølge Ritzaus oplysninger under store sikkerhedsforanstaltninger.

Dels fulgte flere ledsagebåde med tømmerflåden over vandet. Den ene - en hurtiggående ribbåd med plads til 16 personer var en slags redningsbåd, hvis nogle elever faldt i vandet, der på det tidspunkt var 20 grader varmt.

Desuden var der radiokontakt med folk på land, ligesom både politi og beredskabsstyrelsen på forhånd var orienteret om sejladsen.

Forstander på Brøderup Efterskole Helle Haim bekræfter Ritzaus oplysninger.

- Det er korrekt. Vi gennemførte den sejlads og vi havde alle de sikkerhedsforanstaltninger, som du nævner, bekræfter Helle Haim.

Direktør i Dansk Kano- og Kajakforbund Christian Jacobsen mener, at en ledsagebåd kunne have gjort en forskel på liv og død den skæbnesvangre februardag på Præstø Fjord.

- Jeg kender kun ulykken fra pressen. Men generelt kan jeg ikke forestille mig en situation, hvor en ledsagebåd ikke kan gøre en forskel, uanset hvad man sejler i. Den vil altid øge sikkerheden, siger Christian Jacobsen.

Det ikke dog er ligegyldigt, hvordan en ledsagebåd er udrustet.

- Der er mange forskellige ting at tage højde for. Den skal have det rigtige udstyr og den rigtige bemanding til at bjerge folk op af vandet, siger Christian Jacobsen.

Syv af de 13 elever var tæt på druknedøden. Flere er i dag hjerneskadet i mere eller mindre grad. Den ene lærer, Michael Jørgensen, omkom ved ulykken.

/ritzau/

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App