Lavere ydelse spænder ben for integration

Barakker hæmmer integrationen, mener blandt andre Næstveds borgmester, men de kan blive nødvendige, når flygtningene fra 1. september får færre penge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kommunerne kan blive tvunget til at bygge barakker og pavilloner til flygtninge. Det risikerer at skade integrationen, advarer flere borgmestre.

Det er regeringens nye asylstramninger, som træder i kraft 1. september, der vækker bekymring i flere kommuner.

Aftalen, som tredjebehandles i Folketinget onsdag, sænker en række ydelser, og dermed bliver det sværere for flygtningene at finde en bolig, som de kan betale.

- Vi har indtil nu bevidst spredt flygtningene ud over hele Bornholm. Stort set hver eneste landsby har i dag flygtninge, og det har betydet, at vi har stor succes med at få dem integreret.

- Nu bliver vi nødt til at opføre nye billige boliger, eventuelt barakker. På den måde kommer flygtningene til at bo mange sammen, og det kan ødelægge integrationen, siger borgmester på Bornholm Winni Grosbøll (S) til Ritzau.

Kan tage længere tid med integration

En rundringning foretaget af Ritzau til 12 kommuner viser, at hun ikke er alene med sin bekymring. Otte kommuner vurderer, at det bliver sværere at finde permanente boliger, når enlige går fra at have modtaget knap 11.000 kroner om måneden før skat til knap 6000, og ægtepar med børn skal klare sig for 16.600 mod 29.000.

Det kan ikke undgå at få konsekvenser, lyder det blandt andre fra Næstveds borgmester, Carsten Rasmussen (S).

- Vi bliver nødt til at lade flygtningene blive boende i midlertidige byggerier, og der er det ikke nemt at skabe sig en ordentlig tilværelse. På den måde tager det længere tid for dem at blive integreret, siger han.

Kan blive nødvendigt med barakbyer

I Aalborg Kommune går rådmand Mai-Britt Iversen (S) så langt som at kalde den nye ydelse for 'åndssvag' i forhold til integrationen.

- Vi har lavet en klog strategi i Aalborg, hvor vi lader familier flytte ud til mindre samfund og lader potentielle studerende bo tæt på uddannelsesinstitutionerne. Men det bliver sværere at gennemføre nu, siger hun.

I Roskilde er det netop besluttet, at kommunen skal opkøbe huse, der skal give tag over hovedet til omkring 100 flygtninge. For ifølge borgmester Joy Mogensen (S) er det umuligt at blive integreret uden en ordentlig bolig.

Men med den nye ydelse forudser hun, at det bliver svært for flygtningene at betale.

- Vi vil gøre, hvad vi kan for at undgå at bygge pavilloner og barakbyer. Men jeg vil ikke udelukke, at det kan blive nødvendigt.

/ritzau/


Nyhedsoverblik