Lavere vurdering gør mange insolvente

Ejendomsvurderinger er i frit fald, så 150.000 familier kun kan sælge bolig med tab. Det er værst på Sjælland, hvor priser og grundværdier har tabt en tredjedel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ejendomsvurderingerne er barske for mange familier. Mindst 150.000 familier er teknisk insolvente. De kan kun sælge boligen med tab, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

 

Priserne er aldrig faldet mere mellem to vurderinger, og ingen regioner går fri. Værst stillet er Sjælland, hvor boligpriser og grundværdier i gennemsnit er faldet godt en tredjedel. Det viser en opgørelse fra Skat.

Det dækker store udsving. Mange boligejer vil opdage, at huset på to år er halveret i værdi.

 

Lektor, cand.polit. Jens Lunde, Handelshøjskolen i København, advarer om, at boligpriserne er faldet dobbelt så meget under finanskrisen som under den forrige krise.

 

- I mange år har godt hver tredje af de yngste boligejere været teknisk insolvente. Min forventning er, at det vil være flere nu. Ikke nødvendigvis blandt de yngste, men blandt de ældre boligejere. Nogle står til en grim

overraskelse, siger han.

 

Det har mindre betydning, om boligen er gældsat til op over skorstenen, hvis man ikke skal sælge eller gerne ville belåne den forsvundne friværdi.

 

BRF's cheføkonom, Ulrikke Ekelund, pointerer, at der venter overraskelser for dem, der ikke har fået boligen vurderet af en ejendomsmægler eller et realkreditinstitut.

 

- Nogle vil formentlig vælge at polstre sig lidt, enten ved at afdrage på boligen eller ved at spare op på anden vis. Hvis man ikke skal flytte, betyder det ikke noget, at man er teknisk insolvent. Men det er ubehageligt, og man er låst fast, siger hun.

 


Nyhedsoverblik