Allergikere i knibe

Danmark hoster og nyser og klør. Der er rigtig mange der lider af generende allergi. Men her i regionen må hundredvis - ja, mere præcist cirka 1.700 allergi-patienter - vente rigtig længe på at blive behandlet:

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Region Sjælland har inden for det seneste år lukket for tilgangen af nye patienter til fire læger, der har behandlet 1700 nye allergikere årligt her i regionen. Det møder kritik fra lægerne og patienter.

Leif Jensen er fire gange vågnet uden at kunne trække vejret. Han har allergi, men hvilken type, ved ingen endnu, og han har fået afslag på at få det undersøgt ved en speciallæge i Vordingborg. Det er ellers i samme by, hvor han bor, og der er ikke ventetid.

- Han kunne have fundet ud af, hvad der var galt med mig. Men nu skal jeg hele systemet igennem. Det er jeg ikke glad for, siger Leif Jensen.

For regionen har nemlig i løbet af det seneste år stoppet samarbejdet med fire privatpraktiserende speciallæger, der årligt har behandlet 1700 borgere med svær allergi her i regionen. Region Sjælland er ved at lave en ny plan for allergiområdet, og det er derfor, at de har opsagt aftalerne med de praktiserende speciallæger. Men planen er forsinket. Derfor skal allergikerne gå hos en speciallæge udenfor regionen eller blive behandlet på Roskilde Sygehus. Men efter aftalerne er opsagt, er ventetiden på Roskilde Sygehus eksploderet. Det kan tage op mod 1 ½ år at få en tid.

- Konsekvensen for patienterne ved at vente med at få behandling er, at de får en masse sygedage, siger Jesper Brandt Andersen, der er en af de læger, der ikke længere må behandle nye voksne allergikere.

Han er uforstående overfor regionens valg.

- Jeg kan godt behandle dem. Det er billigt og tæt på deres bopæl, men det må jeg altså ikke, siger Jesper Brandt Andersen.

Jesper Brandt Andersen opfordrer allergikerne til at benytte sig af ventetidsgarantien. Men det er dyrt for regionen. For privathospitalerne er markant dyrere end de privatpraktiserende speciallæger. Kvalitetsdirektør i Region Sjælland siger:

- Det kan godt være der vil komme en merudgift i en periode. Men det lægger så også pres på os for fremadrettet at finde en løsning, som er et løft både kvalitativt, fagligt, servicemæssigt og økonomisk. Men jeg beklager, hvis nogen patienter føler, at de får et dårligere tilbud i en periode, lyder det fra Peder Ring fra Region Sjælland.

 


Nyhedsoverblik