Landsbydød eller overlevelse

Flere landsbyer i regionen må kæmpe for overlevelse, når kommunen lukker skoler og daginstitutioner. Nu står Skelby for skud, men der er måske gode råd at hente lige om hjørnet

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Først kom nyheden om at byens eneste skole skulle lukkes, så stod idrætsforeningen for skud, og senest har borgerne i Skelby fået besked på at finde en daginstitution i en anden by til deres børn. Til sommer drejes nøglen om, og så frygter borgerne, at det på lang sigt vil koste den lille landsby livet.

- Det er meget frustrerende. Men vi skal jo til at tænke alternativt og finde ud af, hvordan vi udnytter de muligheder, vi har, siger Rikke Milan Nielsen, der er præst og mor til tre børn i Skelby.

 

Men afvikling kan betyde udvikling. Det har de bevist i en anden lille flække bare 10 km fra Skelby. I Tybjerg og

- Da vi kunne se tendensen, at mange af de små skoler begyndte at lukke, så ville være på forkant. Så begyndte vi at forhandle med kommunen om at overtage skolen, fortæller Cathrine Riegels Gudbergsen, der er initiativtager til projektet og formand for den nye skolebestyrelse.

Den nye privatskole starter efter sommerferien. Der er allerede 79 elever indskrevet til start med det samme og endnu flere skrevet op til de kommende år.

Tybjerglille Bakker har de fundet opskriften på overlevelse, når kommunen spænder livremmen ind. Her var den kommunale skole også lukningstruet, da ildsjæle fra lokalsamfundet gik sammen om at starte Tybjerg Privatskole.

 


Nyhedsoverblik