Landmand truer kommune med politiet

Foto: TV ØST

Sommerens mange oversvømmede marker i store dele af Region Sjælland skyldes ikke kun voldsomme mængder regn og skybrud. Kommunerne bærer også en del af ansvaret, fordi de ikke har sørget for at oprense og grødeskære vandløb og åer, så vandet kan ledes væk fra markerne.

Sådan har anklagen lydt fra landmænd og landbo-organisationer de seneste uger. En af de vandramte landmænd er Jørgen Gregersen fra Ringsted, der nu overvejer at politianmelde kommunen for ikke at at have renset det nærliggende vandløb i tide, skriver DAGBLADET Ringsted.

Landmændene får opbakning af Venstres Flemming Møller (V), der er opstillet i et af de værst ramte områder, Vordingborg.

- Det her er jo en offentlig opgave, og vi må sikre os, at reglerne bliver overholdt, siger Flemming Møller, der er klar til at hæve bødestraffen til de kommuner, der ikke har renset og grødeskåret åer og vandløb.

- I lyset af de her sager kan det godt være, at reglerne skal strammes op, siger Flemming Møller, der også har bedt fødevareminister Henrik Høegh (V) om at undersøge, om de vandramte landmænd kan blive kompenseret.

Socialdemokraternes miljøordfører, Mette Gjerskov, der er opstillet i Roskilde, vil hverken øge straffen eller kompensere landmændene. Ifølge hende vil S og SF - hvis de vinder valget - nedsætte en hurtigtarbejdende landbrugskommission, der skal endevende hele landbrugssektoren.

- Vi må erkende, at der i fremtiden kommer flere skybrud og mere regn. Og der må en sådan kommission se på, om de lavest liggende landbrugsarealer eventuelt helt skal tages ud af produktion imod at give landmanden en kompensation, siger hun.

Men der er hverken brug for særlige kompensationer eller kommissioner, hvis det står til De Radikales kandidat i Vordingborg og Slagelse, Jan Heidebo:

- Landbruget er en del af et erhvervsliv i udkantsdanmark, der har det svært i de her år. Vi bør hellere se på rammevilkårene for erhvervslivet i yderområderne bredt set, siger han til Dagbladet.

 

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App