Landmænd venter for længe

Regionens landmænd venter i gennemsnit 10,3 mdr. på en miljøgodkendelse til at udvide deres landbrug. Og det koster arbejdspladser, mener landbrugsorganisation.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Preben Hansens svineproduktion i Tuse Næs ved Holbæk kører egentlig godt nok. Men stigende krav til produktionen betyder, at landmænd løbende må udvikle sig. Derfor sendte Preben Hansen i 2007 en ansøgning til kommunen om at udvide sin grisestald. Så kunne han nemlig få plads til selv at beholde sine grise til de er klar til slagtning, i stedet for at skulle sende dem til en andrestalde

 

 - Det er jo en ekstra process og ekstra omkostninger, som vi gerne ville være foruden, forklarer han.

 

Men Preben Hansen skulle komme til at vente længe på at realisere sin plan. I 1 1/2 år hørte han ikke en lyd fra kommunen. Og siden har ansøgningens behandling i kommunen været en endeløst lang process.

 

 - Nu er der gået 7 år, og vi har stadigvæk ikke fået de sidste ting på plads, siger Preben Hansen.

 

Lang behandlingstid 

Preben Hansen er langt fra den eneste landmand, der må vente længe på en miljøgodkendelse. I Holbæk kommune er behandlingstiden på de såkaldte paragraf 11- og 12-godkendelser 12 en halv måneder - selvom regeringensmålsætning lyder på 6 måneder.

 

 - Det tager enormt lang tid at få de her miljøgodkendelser. I mellemtiden mister vi danske arbejdspladser, siger formand for landbrugsorganisationen Gefion, Torben Hansen. Ifølge Gefion har de lange behandlingstider store konsekvenser for landmændende og for samfundet.

 

 - Landmændene har måske ikke længere financieringen, når de endelig får godkendelsen, og så bliver projekterne altdrig realiseret. Det betyder i sidste ende, at mange landmænd er nødt til at rykke dele af deres produktion til udlandet, siger Torben Hansen.

 

I Holbæk kommune er man opmærksom på problemet.

 

 - Det er ikke godt nok. Derfor har vi også sat fokus på problemet og er opsatte på at nå regeringens målsætning på de 6 måneders behandlingstid, siger John Harpøth (DF), som er formand for Udvalget for Klima & Miljø i Holbæk Kommune.

 

Lang vej endnu

Holbæk kommune har allere nedbragt behandlingstiden med over 3 måneder siden 2012, ligesom den også er faldet i regionens øvrige kommuner. Men der er stadigvæk langt til regeringens målsætning. Og for Preben Hansens er det nok for lidt og for sent. Hans drøm om at holde hele sin svineproduktion i Danmark, bliver næppe en realitet.

 

 - Vi bliver nok desværre nødt til at gøre, som mange andre landmænd også gør: sende vores smågrise til udlandet, siger han.

 

Holbæk kommune er nummer fire på listen over kommuner med de længste ventetider i regionen. Øverst må listen ligger Kalundborg Kommune, mens Vordingborg Kommune ligger i bunden.

 


Nyhedsoverblik