Læger og regioner styrer mod konflikt

Du risikerer selv at skulle betale for en tur til lægen, hvis regioner og praktiserende læger ikke snart bliver enige om overenskomst for lægerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De praktiserende læger og Danske Regioner styrer nu direkte mod konflikt. Onsdag mødes regionernes Lønnings- og Takstnævn og medmindre lægerne giver indrømmelser inden da, så hedder svaret konflikt.

Sådan lyder meldingen fra Jens Stenbæk, formand for regionernes Lønnings- og Takstnævn.

- Der skal ske noget de næste par dage, ellers vil det være utroværdigt fra vores side, hvis vi ikke opsiger overenskomsten, siger Jens Stenbæk.

Dermed kan lægerne og ikke mindst danskerne kastes ud i en konflikt, der i sidste ende kan betyde, at danskerne selv skal have pungen op af lommen og betale, når de skal til lægen.

Ifølge Stenbæk er det især spørgsmålet om økonomien, der skiller lægerne og regionerne.

- Det er afgørende, at der kommer nye signaler fra de praktiserende læger angående økonomien, siger han.

Men han skal ikke regne med nye indrømmelser fra lægerne, siger formanden for de praktiserende læger, Henrik Dibbern.

- Det er en meget mærkelig måde at forhandle på. Regionerne har forladt forhandlingsbordet, og så melder de ud i pressen, at vi skal give os. Hvis man skal forhandle, skal man sidde ved forhandlingsbordet, og jeg kan kun opfordre dem til at komme tilbage, så vi kan tale sammen, siger Henrik Dibbern.

Regionerne mener, at udgifterne til praktiserende læger er steget alt for meget og vil sætte en dæmper på udgifterne. Omvendt mener lægerne, at de langt fra har fået dækket alle de udgifter, de har haft.

Parterne er også uenige om, hvem der i fremtiden må eje lægepraksiser, og endelig ønsker regionerne også at lægge lægevagten, der ellers er organiseret af de praktiserende læger, ind under regionernes akutberedskab.

Danske Patienter frygter for en fremtid med lægekonflikt. De praktiserende læger klarer op mod 80 procent af alle henvendelser fra patienter, så en konflikt vil få store konsekvenser, mener foreningen.

Foreningen forudser, at patienterne selv betale af egen lomme, når de går til lægen. Selvom de i bedste fald kun skal lægge ud i en periode, kan det få store konsekvenser især for økonomisk svage grupper som folkepensionister, førtidspensionister og kontanthjælpsmodtagere og få dem til at udskyde lægebesøget, mener Danske Patienter.

Hvis Danske Regioner onsdag varsler konflikt kan den træde i kraft fra foråret næste år.

/ritzau/


Nyhedsoverblik