Læger har ikke kræfter til at undersøge flygtninges helbred

De praktiserende læger ønsker ikke at foretage undersøgelserne, viser ny rundspørge. Det tager for lang tid.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Langt fra alle flygtninge, som får asyl i Danmark, får tilbudt en helbredsundersøgelse, som de ellers skal.

Det viser en rundspørge blandt landets kommuner, skriver Politiken onsdag.

Her har mere end hver tiende kommune oplevet, at læger har afvist at foretage helbredsvurderingen.

Rundspørgen er foretaget af Kommunernes Landsforening (KL) blandt de 92 af landets kommuner, som modtager flygtninge. 61 af kommunerne har svaret.

Læger siger nej

KL har blandt andet spurgt kommunerne, hvorfor nogle flygtninge ikke får udført en helbredsmæssig vurdering inden for de tre måneder, som loven kræver.

Her har 12 procent af kommunerne svaret, at det blandt andet skyldes, at lægerne ikke ønsker at foretage undersøgelsen.

Hos Lægeforeningen bekræfter Tue Flindt Müller, formand for foreningens attestudvalg og praktiserende læge, at der er læger, der afslår at udføre testen.

Ifølge ham skyldes det især, at praktiserende læger i områder med lægemangel føler sig for pressede til at foretage undersøgelsen, som ofte kræver tolk og tager op mod to timer.

- Det er simpelthen et spørgsmål om, at de læger, der sidder derude, må prioritere deres arbejde og vurdere, om det er vigtigst at tage sig af de ting, som deres almindelige patienter fejler akut, eller om de skal lave attesterne, siger han til Politiken.

Få andre læger til det

Han understreger, at læger ikke ifølge loven er forpligtet til at udføre helbredsundersøgelsen. Det er kommunernes ansvar, at det sker.

Tue Flindt Müller mener derfor, at man i yderområderne bør lade andre læger end de praktiserende udføre undersøgelserne.

Men KL mener ikke, at lægerne kan løbe fra deres ansvar.

- Lægerne bør naturligvis være forpligtede til at gennemføre helbredsvurderingerne. Det er afgørende for integrationsindsatsen, at vi får fanget eventuelle helbredsproblemer i opløbet, og i den forbindelse spiller lægerne jo en nøglerolle, skriver kontorchef i KL Niels Ahrendt Nielsen i en e-mail til Politiken.

Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Ministeriet skriver dog i en mail, at man forventer at have en evaluering af blandt andet kommunernes tilbud om helbredsundersøgelser af flygtninge færdig i januar 2016.

/ritzau/


Nyhedsoverblik