Lægekonsulenters fejl kan forfølge borgere hele livet

I en kvinde lægejournal havde den kommunale konsulentlæge fejlagtigt skrevet, at hun formentlig led af en uspecificeret psykisk lidelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Da hun senere tog på Nykøbing Falster Sygehus med smerter ved hjertet og havde svært ved at trække vejret, blev hun sendt hjem igen. Begrundelsen var netop, at smerterne sikkert skyldtes hendes uspecificerede psykiske lidelse.

Kvinden har ingen psykiske lidelser, men når først fejlen er skrevet ind i ens lægejournal, må kommunerne ikke slette fejlen igen, og dermed kan den forfølge en resten af livet.

Kirsten Ketcher er professor i socialret ved Københavns Universitet, og hun kender til flere tilfælde, hvor der står forkerte oplysninger i borgeres papirer, og det ikke kan fjernes igen.

- Man har den opfattelse i Danmark, at alle de dokumenter, der nogensinde har indgået i den offentlige forvaltning, skal bevares for evig tid. Selv ting der er forkerte, siger Kirsten Ketscher til DR Nyheder.

Og det kan have livsfarlige konsekvenser

- Jeg mener, det er et problem, som kan have vidtrækkende konsekvenser, fordi det altid vil forfølge folk, siger hun.

I dag kan kommunerne lave en tilføjelse i en sag, hvor man noterer, at for eksempel en diagnose ikke er korrekt. Men professor Kirsten Ketcher mener, at man bør ændre reglerne, så de forkerte oplysninger kan bliver slettet i borgerens lægejournal, og man ikke hænger på fejlene resten af livet.

- Man kan selvfølgelig ikke helt undgå forkerte oplysninger, men at man ikke kan få dem slettet, det, mener jeg, er for galt, siger Kirsten Ketscher til Radioavisen.


Nyhedsoverblik