Lægehelikopter indvies i dag

Søren Loumann Nielsen er en af de 10 læger, der skal rykke ud til danskere i helikopter. Ordningen begynder som et forsøg, men forventes at blive landsdækkende.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

Når Danmarks første lægehelikopter om få dage letter, er en af lægerne om bord Søren Loumann Nielsen. Til daglig er han chef for akutlægebilen i Region Hovedstaden. Nu bliver han en af 10 akutlæger, der på skift skal bemande helikopteren sammen med en paramediciner og en pilot.

- Jeg vil gerne være med til at gøre en forskel i det daglige præhospitale system. Og det tror jeg faktisk, denne ordning vil gøre. Vi kommer til at tilbyde avanceret lægelig præhospital behandling til patienterne i yderområderne, siger Søren Loumann Nielsen.

På sigt skal hele landet dækkes af akutlægehelikoptere i takt med at akutmodtagelserne i løbet af de kommende 10 år samles på de nye store supersygehuse.

- Med en lægehelikopter kan vi meget mere ærligt sige til befolkningen, at det kan godt være centraliseringen i sygehusvæsnet betyder, at akutmodtagelser lukker, men når der virkelig er behov for det, så er vi der for jer. Så kommer vi, og så henter vi jer, siger Søren Loumann Nielsen.

Han understreger, at lægehelikopteren ikke arbejder på egen hånd, men er en del af det øvrige præhospitale system med ambulancer og lægebiler på jorden.

- Vi skal bruges i situationer, hvor transportafstanden vurderes at være mere end 30 minutter. Det er der, man vinder noget. På kortere afstande er det stadigvæk kørende enheder, der skal løse opgaven, lyder det.

Lægehelikopteren vil blandt andet blive brugt til svært tilskadekomne ved trafikuheld og mennesker med en blodprop i hjertet.

- Vi kan stabilisere dem og så flytte dem direkte til det sted, som mest hensigtsmæssigt tager sig af lige netop deres skade. Det kan være patienter, der skal på et traumecenter eller patienter med store blodpropper i hjertet, som hurtigst muligt skal have lavet en ballonudvidelse, forklarer Søren Loumann Nielsen.

I første omgang dækker lægehelikopteren Region Hovedstaden og Region Sjælland, og den er et forsøg på halvandet år betalt af Tryg Fonden. Det forventes at erfaringerne fra forsøget kommer til at danne skole for en landsdækkende helikoptertjeneste, der skal udbredes i Danmark i de kommende år.

- Jeg tror, dette forsøg bliver normsættende for, hvordan det danske system bliver. Vi kommer til at danne os et indtryk af, hvad der kan lade sig gøre og lave systemer for, hvad der skal ske i hvilke situationer, siger Søren Loumann Nielsen.

Akutlægehelikopteren bliver officielt indviet onsdag med deltagelse af blandt andre sundhedsminister Bertel Haarder (V).

- Det er vigtigt for mig, at vi sikrer et fintmasket net af hurtig hjælp, så borgerne i alle dele af landet hurtigt kan komme i den rigtige behandling. Behandlingen begynder allerede i ambulancen eller helikopteren, som bliver et vigtigt element i det puslespil, siger Bertel Haarder i en skriftlig kommentar.

 


Nyhedsoverblik