Krigs-invalider kræver mere genoptræning

Sidste år skete der en eksplosiv stigning i antallet af danske krigs-invalider, men til veteranernes store skuffelse er genoptræningen herhjemme ikke fulgt med udviklingen. Soldaternes træning er nemlig den samme som andre amputerede patienters. Krigs-invaliderne kræver nu mere tid i gymnastiksalen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ikke tidligere offentliggjorte tal fra Forsvarets Sundhedstjeneste, som TV2 ØST har fået indsigt i, viser en dramatisk stigning i antallet af amputationer blandt udsendte soldater. Fra Balkan-krigen i starten af 1990erne og frem til 2009 har i snit en soldat om året fået en amputation. Alene i 2009 var antallet af amputationer oppe på 11 fordelt på seks soldater.

Men selvom krigs-invaliderne bliver flere og flere, har Forsvaret ikke investeret i mere genoptræning til dem, der har mistet arme og ben i NATOs kamp mod Taleban i Afghanistan. Forsvaret har tillid til, at det offentlige sundhedssystem kan løfte opgaven.

- Det er lidt fesent, mener Chris Breum Larsen fra Haslev. Den 21-årige konstabel har fået sprængt begge ben væk - fra knæene og ned - af en vejsidebombe under en patrulje i Helmand-provinsen. 

Klokken er 09.00 om morgenen. I en gymnastiksal på Rigshospitalet genoptræner fire unge mænd. En af dem sveder, mens han træner sine armmuskler. En anden træner balancen. Han læner sig op ad sin krykke. De kunstige ben vil endnu ikke helt, som han vil. En tredje har så mange smerter, at han ikke kan gennemføre sin øvelse ved barren.

Chris Breum Larsen ligger med sine kunstige ben på en oppustelig bold. Hans ryg bevæger sig op og ned, mens en fysioterapeut tæller højt.

Fælles for de unge soldater er, at de alle har mistet ben eller arme i Afghanistan. Skuffelse over deres arbejdsgiver er en anden fællesnævner for de fire. De vil nemlig gerne have mere genoptræning.

- Det er for åndsvagt, at vi bare ligger i sengen og laver ingenting. Vi vil gerne ud herfra. Det ville jo også være en stor bonus for samfundet, hvis vi kunne komme i arbejde igen, siger Chris Breum Larsen til TV2 ØST.       

På hverdage får de amputerede soldater en times genoptræning. På den tid skal fysioterapeuterne tage sig af alt lige fra øvelser i balance, til koordinering af medicin og afstøbning af proteser.

- Soldaterne er en meget tidskrævende patientgruppe, men Rigshospitalet har ikke givet os mere tid til dem end til de andre amputerede patienter, fortæller Karen Webèr, der er fysioterapeut. 

I USA, hvor militæret har mange års erfaring med genoptræning, træner veteranerne til sammenligning otte timer hver dag - altså otte gange så meget som deres danske kolleger. Chris Breum Larsen er forundret over, at Forsvaret ikke intensiverer træningen herhjemme.

- På de amerikanske baser er genoptræningen jo nærmest et fast job. Soldaterne kommer meget hurtigere på benene. Amerikanerne har sågar kamp-enheder, der består af handicappede, fortæller han.

Forsvaret forklarer den begrænsede mængde genoptræning sådan her:

- Man må jo tænke på, at man ikke bare kan køre på med 100 km/t, fordi så laver man overbelastningsskader, og det er den balance, der er rigtig vigtig. Vi er helt trygge ved, at de kan finde den balance herinde på Rigshospitalet, fortæller general-læge Erik Darre.

Hvorfor træner I ikke bare selv, Chris Breum Larsen?

- Det gør vi også. Jeg går for eksempel op og ned ad trapperne, men det får jeg bare ikke noget teknik ud af, fordi jeg ikke selv kan se mine fejl. Jeg kan f.eks. ikke se, om jeg strutter for meget med bagdelen eller halter for meget på den ene hofte. Det er derfor, vi har brug for fysioterapeuterne.

Chris Breum Larsens kritik får nu Forsvarets Sundhedstjeneste til at kaste et ekstra blik på genoptræningen, men tjenesten lover ingenting.

- For nogen er en times træning nok. For andre er 60 minutter for lidt. Det har noget med patienternes væv at gøre, forklarer Erik Darre. 

For nylig var en dansk soldat i træningslejr på en base i den amerikanske stat Texas. Erik Darre er netop nu ved at evaluere opholdet. I sin evaluering vil han anbefale Forsvarets ledelse at bruge de gode erfaringer fra USA.

- Jeg var selv med i Texas, og jeg kunne jo se, at soldaten fik noget positivt med sig hjem. Derfor håber jeg personligt, at Forsvaret vil implementere elementer fra den amerikanske genoptræning herhjemme, fortæller general-lægen fra Forsvarets Sundhedstjeneste. Han mener dog ikke, at militæret skal lave et parallel-system til træningen i det offentlige sundhedssystem.   

I mellemtiden må Chris Breum Larsen og de andre invaliderede soldater vente på de næste dages genoptræning. Da træningen er forbi, sidder de igen - noget slukørede - i deres kørestole. Chris Breum Larsen håber, at Folketingets forsvarsordførere og minister, Søren Gade, vil lytte til hans kritik og afsætte penge til mere genoptræning. 


Nyhedsoverblik