Kræftknuder kører med taxa, mens patienten er på operationsbordet

Sygehusene i Region Sjælland mangler patologer. Det betyder, at formodede kræftknuder skal køre med taxa for at blive undersøgt. Det skriver DR P4 Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Region Sjælland har taget endnu et våben i brug mod manglen på speciallæger: Biler fra Flextrafik, der kører i fast rutefart med vævsprøver mellem sygehusene i Ringsted, Slagelse og Roskilde.
 
Forklaringen på den noget specielle trafik er, at der ikke er nok patologiske speciallæger, der kan analysere det syge væv.
 
Chefen for alle patologerne på Roskilde, Ringsted, Slagelse og Næstved Sygehuse, Birgit Meincke, oplyser, at der er mangel på patologer overalt i det danske sundhedsvæsen. I Region Sjælland er der for tiden 16 patologer og 8 stillinger er ubesatte:
 
- Det betyder, at vi er nødt til at samle kræfterne, også for at det skal være et godt arbejdsmiljø for de patologer, vi har ansat, som brænder for deres arbejde, siger Birgit Meincke til DR P4 Sjælland.
 
Sendes omgående til Slagelse

For bare 14 dage siden sad en patolog sammen med bioanalytikere på Ringsted sygehus og analyserede lymfeknuder og det syge væv, der blev taget ud, mens kirurgerne opererede patienterne. Men da to patologer sagde op, besluttede Region Sjælland at samle kræfterne på patologisk afdeling i Slagelse.
 
Derfor bliver det syge væv nu kørt fra Ringsted til Slagelse omgående, endnu mens patienten ligger på operationsbordet, og i en del tilfælde skal patienten holdes bedøvet, mens lægerne venter på resultatet af patologernes analyse, siger overlæge Anne Pedersen til DR P4 Sjælland. Men det går ikke ud over patienten:
 
- Vi opererer på tre lejer ad gangen, og dengang vi havde en patolog siddende i Ringsted, kunne der også opstå ventetid. Men det er klart, det skal gå tjept med at få vævsprøven ud i taxaen, så den kan komme hurtigt frem til Slagelse, fortæller den specialeansvarlige overlæge på mammakirurgisk afdeling på Ringsted sygehus, Anne Pedersen og fortsætter:
 
- Først når patologerne har analyseret vævet, kan vi afgøre, om der skal fjernes mere fra kvinden på operationsbordet.
 
Supersygehus vil tiltrække flere

Hun glæder sig til det nye supersygehus i Køge står færdig og er overbevist om, at det vil være attraktivt for patologerne at søge dertil, fordi der bliver gode mulighed for forskning og faglig sparring.
 
Udover trafikken med vævsprøver mellem Ringsted Sygehus, der huser en af de største mammakirurgiske afdelinger i Danmark på niveau med Herlev og Rigshospitalet, kører Flextrafik også med hundredvis af vævsprøve fra mave-tarm patienter på Slagelse sygehus. De prøver bliver analyseret af patologerne i Roskilde. 


Nyhedsoverblik