Kommuner sylter spildevands-forurening

Spildevand fra toiletter og husholdninger løber direkte ud i naturen - til stor skade for både vores sundhed og miljøet. Det er kommunernes pligt at gøre noget ved det, og det skal helst ske hurtigt. Men ifølge fagfolk så sylter kommunerne området.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et kig i et kloakrør i en sjællandsk kommune kan være en blandet fornøjelse. Sommetider ender røret nemlig ikke i et rensnings-anlæg, men ude i naturen. Ifølge fagfolk er kommunernes indsats ikke noget at prale af.

- Den er absurd. I de her miljøtider snakker vi om partrikelfiltre og meget mere, men alligevel tillader vi, at 55.000 ejendomme uleder forurenet spildevand i vores åer og vandløb, siger en fortørnet Steen Madsen. Til daglig arbejder han som autoriseret kloakmester.

Se hele TV2 ØSTs indslag om kloakerne herunder:
[video:flv:090308_kloaker.flv]

Jari Henriksen er en af de husejere, der leder lort direkte ud i naturen. Som vi fortalte i går, overtog han for tre år siden et hus i Glumsø med en ulovlig kloak. Siden september sidste år har han forsøgt at få kommunen til at se på sagen, så han kan gå til den tidligere ejer med et erstatningskrav, men forgæves. Kommunen har indtil nu ikke gjort noget som helst.

- Den er helt gal. Du kan jo selv se, der ligger toiletpapir og andet snavs i vores vandløb, sagde Jari Henriksen på TV2 ØST i går. 

I Næstved Kommune har den socialdemokratiske borgmester, Henning Jensen, røde ører.

- Lort er ubehageligt, og det lugter, men det forurener jo heldigvis ikke så meget. Det er jo en form for gødning. Men det laver selvfølgelig ikke om på, at vi skal holde naturen fri for forurenet spildevand, indrømmer han.

Jari Henriksens kloakrør er tilsyneladende ikke det eneste rør i Næstved Kommune, der leder lort direkte ud i naturen. En mand, TV2 ØST har talt med, fortæller, at der er flere rør, der leder forurenet spildevand ud på banestrækningen mellem Næstved og Ringsted. Manden har arbejdet på strækningen og har derfor gået turen mange gange. Han siger også, at vandløbene flere steder stinker langt væk af urin og afføring på en varm sommerdag.

Henning Jensen, kan du leve med, at der flere steder i din kommune ryger afføring direkte ud i naturen?

- Nej, det kan jeg selvfølgelig ikke. Derfor glæder jeg mig også til, at vi får styr på det her store kloakproblem, der eksisterer i vores nye storkommune og i alle andre kommuner herhjemme.

Ifølge loven om miljømål skal Næstved og landets andre kommuner senest ved udgangen af 2012 sørge for, at de borgere, der bor på landet, renser deres spildevand. Men ifølge Jari Henriksens kloakmester og andre fagfolk er kommunerne langt fra målet. Steen Madsen mener, at kommunerne sylter vandmiljøet.

På det åbne land, hvor ejendommene skal have ordnet deres kloakforhold hurtigst muligt, der sker der overhovedet ingenting, fortæller kloakmesteren, der har kontakt med mange forskellige kommuner.

I Næstved Kommune erkender borgmesteren, at den er gal:

- Vi har konstateret, at der er sket en del ulovlige tilledninger, og dem vil vi gerne gøres opmærksom på, men vores forvaltning bliver bombarderet med henvendelser, så borgerne kan ikke forvente, at vi reagerer ugen efter.

I går rådede Jari Henriksen fra Glumsø politikerne til at få fingeren ud. Det samme gør den kloakmester, der skal ordne hans kloakrør.

- Steen Madsen, er du ikke bare efter kommunerne, fordi du gerne vil have flere kunder i butikken?

- Det kan du godt sige, men det er altså noget værre griseri, du som kloakmester bliver konfronteret med i hverdagen, og det er det, jeg bliver mest harm over.

Steen Madsen skønner, at en familien, der udleder forurenet spildevand i f.eks. en å, påvirker vandmiljøet i en strækning på tre kilometer. 


Nyhedsoverblik