Kommuner smøler

Kommuner får opsang fra miljøministeren og KL. Sæt skub i behandling af miljøgodkendelser til landbruget eller betal tilskud tilbage, skriver de.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mange kommuners miljøforvaltninger er stadig bagefter med miljøgodkendelser til landbruget. Så meget bagefter, at
miljøminister Karen Ellemann (V) og Kommunernes Landsforening nu finder anledning til i et fælles brev at svinge pisken over lokalpolitikerne.

I hele 2010 er det ikke svundet i sagspuklen. Den er for tiden på 1550 ansøgninger fra landmænd til at udvide deres
svinebesætninger eller andre husdyrhold. Stagnationen er sat ind, efter at de 72 kommuner med landbrugsområder ellers i efteråret præsterede en "markant" indsats for at gøre bunkerne mindre, konstaterer miljøministeren og Kommunernes Landsforening i et fælles brev.

Efterårets ekstraindsats var affødt af, at kommunerne fik et særligt tilskud fra regeringen på 43,5 millioner kroner til at
gøre indhug i sagspuklerne. Det hjalp, så antallet af ubehandlede sager faldt fra 2400.

Kommuner bliver truet på pengepungen
Nu står flere kommuner til at skulle tilbagebetale tilskuddene, hvis de ikke lever op til den medfølgende aftale om at få has på bunkerne, fastslår miljøminister Karen Ellemann og KL-formanden, Jan Trøjborg (S), i det fælles brev.
Her indskærper de, at "det er meget vigtigt", at kommunalbestyrelserne nu tager affære, og at det er "en meget
utilfredsstillende situation" for de landmænd, som må vente længe på en afgørelse på deres ansøgning. Det indgår i aftalen, at alle sager skal være afsluttet inden oktober, og at sagsbehandlingstiden for nye højest må blive på ni måneder for større husdyrhold og seks måneder for små.

Det er usædvanligt at KL gør fælles sag med regeringen om sådan at pukke på kommunerne, konstaterer formanden for KL's udvalg for teknik og miljø, borgmester Martin Damm (V) fra Kalundborg.

- Men KL var selv med til at bede om de ekstra penge, så vi har et medansvar for, at aftalen bliver opfyldt fra kommunernes side, siger Martin Damm.
/ritzau/


Nyhedsoverblik