Kommuner laver kvoter for syge

Maksimalt 55 mennesker må blive alvorligt syge i Faxe Kommune i år. Kommunen er en af dem, der har lavet kvoter for sygdom.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

55 mennesker. Så mange kan få forlænget deres sygedagpenge mere end 52 uger i Faxe Kommune i 2012.

Mens Beskæftigelsesministeren i formiddag skal forsvare i åbent samråd, hvordan man undgår at syge mennesker mister deres sygedagpenge, så retter socialrådgiver Ricky Magnussen et nyt angreb på systemets behandling af de syge.

Det skriver Avisen.dk.

Kvoterne er ulovlige

Ricky Magnussen har klaget til folketingets ombudsmand over kommunernes beskæftigelsesplaner, hvor de sætter tal på, hvor mange borgere, der kan få forskellige offentlige ydelser på et år.

- Det er simpelthen i lodret i strid med loven, der siger, at hver sag skal behandles individuelt, at formulere kvoter på den måde, siger Ricky Magnussen til Avisen.dk.

Kommunerne er forpligtede til at lave en såkaldt beskæftigelsesplan hvert år, men Ricky Magnussen mener, at måltallene og formuleringerne i planerne gør dem til direkte ordrer til sagsbehandlerne.

Lang række kommuner bryder loven

- Der er en rød tråd fra de meget bastante formuleringer i kommunernes beskæftigelsesplaner og til mange af de afslag, sagsbehandlerne giver, siger Ricky Magnussen.

Han har indsamlet dokumentation fra Høje Taastrup, Svendborg, Silkeborg, Aalborg, Gribskov, Silkeborg, Egedal, Slagelse og Faxe Kommune.

Ricky Magnussen har tidligere været ansat i en sygedagpengeafdeling i en kommune. Nu ejer han Privatraadgiver.com, der mod betaling hjælper mennesker, der har problemer med sagsbehandlingen i det offentlige.

- Mange af de afslag, vi ser, ligner til forveksling, at man opfinder grunde for afslaget, siger Ricky Magnussen.

Professor enig i kritik

Den kritik er professor dr. jur Kirsten Kescher fra Københavns Universitet enig i.

- Det er meget, meget uheldigt. Formuleringen er egnet til at påvirke dem, der arbejder med visitationen af borgerne. Det kunne ligne det vi i gamle dage kaldte for et skuffecirkulære, og som vi troede vi havde aflivet. Men de bliver åbenbart ved at dukke op igen, siger Kirsten Ketcher til Avisen.dk.

Hun siger, at kommunerne har pligt til at 'udtrykke sig på en måde, der virker lovlig', og mener at den type beskæftigelsesplaner kan påvirke tillidsforholdet mellem kommune og borger.

- Borgeren kan tænke, om man fik afslag, fordi man var nummer 58, der ville have sygedagpenge, og der kun var sat af til 55. Det fremgår ikke klart, om det er et måltal eller en facitliste, siger hun.

Socialrådgivere vil have ombudsmand på banen

Formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Bettina Post, vil se frem til en undersøgelse fra Folketinget ombudsmand.

- Hvis man lukker af for sygedagpenge helt tilfældigt, når kvoten er nået for det år, så er det overhovedet ikke i orden," siger Bettina Post til Avisen.dk.

I Høje-Taastrups beskæftigelsesplan for 2012 står der blandt andet, at "Tilgangen af personer til permanente forsørgelsesordninger skal begrænses til 170 personer i 2012."

Det er borgmester og medlems af KLs bestyrelsen Michael Ziegler (K) helt sikker på, at ingen af hans medarbejdere forstår som en ordre.

- Det er et mål, ikke en kvote. Hvis der kommer en borger, der har krav på en ydelse, så får han den, siger Michael Ziegler til Avisen.dk.


Nyhedsoverblik