Kommuner er lodret uenige om tvangsfjernelse

I Odsherred Kommune er Stine Westensøe en god mor. Men Kalundborg Kommune har tvangsfjernet hendes to ældste børn. Sagen er grotesk, lyder kritikken.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Stine Westensøe har fyldt hele sin ene væg i Højby med billeder af sine to ældste børn, Amalie på otte år og Alexander på seks år.

Fik tvangsfjernet børn
Hun bor ikke længere sammen med sine to ældste børn, fordi de er blevet tvangsfjernet af Kalundborg Kommune.

- Jeg savner bare Amalie og Alexander så meget. Det er især hårdt om aftenen ikke at kunne få lov til at putte dem og sige godnat til dem, siger hun.

Stine Westensøe fik for lidt over to måneder siden sit tredje barn, Sofia. Men hende vil Odsherred Kommune ikke fjerne, fordi man vurderer, at Stine Westensøe er en god mor.

Mor anbragte selv børnene
I 2011 fik Stine Westensøe en alvorlig depression. Her valgte hun frivilligt at få sine ældste to børn anbragt i aflastning i en plejefamilie i Kalundborg Kommune. Aflastningen varede i et halvt år. Men da hun fik børnene tilbage, valgte Kalundborg Kommune efter kort tid at tvangsfjerne dem igen.

- Det var forfærdeligt efter at have haft dem hjemme i 10 uger, hvor det hele bare havde fungeret og kørt som det skulle, så blev de taget igen, siger Stine Westensøe.

To timers samvær
Kalundborg Kommune vurderer, at Stine Westensøe fortsat er så skadelig for sine børn, at hun i dag kun må have to timers overvåget samvær med sine børn om måneden. Desuden skal samværet foregå i Kalundborg Kommunes lokaler, så samværet kan blive overvåget.

Kalundborg Kommune vil ikke udtale sig til TV2 Øst, men TV2 Øst har fået aktindsigt i sagen. Her begrunder Kalundborg Kommune blandt andet deres vurdering af moderen med, at hun tidligere har været psykisk ustabil, skrøbelig og umoden og dermed uegnet til at tage vare på sine børn.

Yngste barn må blive
Men i Odsherred Kommune mener de derimod, at Stine Westensøe er en god mor. På grund af sagen fra Kalundborg har forskellige myndigheder fra Odsherred Kommune besøgt hende mandag til fredag i omkring tre måneder. Myndighederne har konkluderet, at der ikke er grund til bekymring. I den samlede vurdering står der blandt andet:

- Sofia er i god trivsel, og at den tidlige tilknytning er etableret mellem mor og barn. I beskrivelserne af Stines omsorgsrolle for Sofia beskrives det, at der ikke er bekymring for Sofias nuværende trivsel og udvikling, skriver Odsherred Kommune.

Det samme mener Chefpsykolog Arno Norske, som har 40 års erfaring i sager som denne, der på opfordring af familien Westensøe har vurderet Stine Westensøe.

- Det er for mig en gåde, hvorfor man har tvangsfjernet de børn. Det er groteskt. Det eneste, jeg kan se som en naturlig forklaring, er, at den hovedansvarlige for den her sag ikke har været ude i familien, siger han.

Ankestyrelsen støtter tvangsfjernelsen
Der er ikke meget håb for, at de to ældste børn kommer hjem i den nærmeste fremtid. Ankestyrelsen har vurderet, at Stine Westensøes flere års kontakt med psykiatrien gør hende uegnet som mor.

Men Arno Norske mener, at det er groft, at der ikke bliver taget stilling til Stine Westensøes nuværende situation, men der i stedet bliver fokuseret på hendes fortid.

- Det er for mig at se uanstændigt, at der sidder nogen og siger, at hun kan få børnene hjem, når hun har det godt. Hun har det sgu glimrende, siger Arno Norske.

Giver ikke op
Tilbage står så Stine Westensøe med to kommuner, der er lodret uenige og med en følelse af at være blevet skåret midt over.

- Allerhelst vil jeg jo bare gerne have Amalie og Alexander hjem så hurtigt som muligt, men lige nu vil jeg bare koncentrere mig om at vise Kalundborg Kommune, at jeg er en god mor, så de vil give mig mere samvær end de to timer om måneden, siger hun.

Stine Westensøe har endnu ikke opgivet tanken om at få sine to ældste børn helt hjem.


Nyhedsoverblik