Kommuner efterlyser økonomisk model for kystsikring

20 sjællandske og fynske kommuner er gået sammen om at invitere miljøministeren til en snak om, hvordan man garderer sig bedre mod storme som Bodil sidste år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I 2013 ødelagde stormen Bodil store værdier overalt på Sjælland. Uden en aktiv indsats for at beskytte lavtliggende områder vil den slags hændelser skabe stadig større problemer fremover. Bygning af diger er et oplagt modtræk, men det kan være vanskeligt at rejse den nødvendige kapital.

Derfor har 20 sjællandske og fynske kommuner inviteret miljøminister Kirsten Brosbøl (S) på besøg for foden af Storebæltsbroen. Ministeren, der har takket ja til invitationen, skal blandt andet se på, hvordan et rost kystsikringsprojekt er ved at tage form i Korsør-bydelen Halsskov. Samtidig opfordres ministeren til at overveje, hvordan man kan lave en model, der sikrer økonomi til lignende digebyggerier andre steder, skriver Slagelse kommune i en pressemeddelelse.

Kystsikring er en god forretning

I Danmark er det Stormrådet, der afgør, om man kan få erstatning for skader efter en oversvømmelse. 19 sjællandske og 1 fynsk borgmester opfordrer derfor nu miljøministeren til at overveje, om Stormrådet måske kan være med til at finansiere opførelsen af diger i udsatte områder, eventuelt mod til gengæld at få indflydelse på udformningen af digerne.

- Vores beregninger viser, at et dige til 11 millioner kroner her i Korsør kan forhindre oversvømmelser for 174 millioner kroner. Det er der god samfundsøkonomi for hele Danmark, og derfor vil vi godt opfordre miljøministeren til at overveje, om Stormrådet i fremtiden kan være med til at finansiere diger i udsatte områder, siger Slagelse Kommunes borgmester Stén Knuth (V).

En enklere version

Under besøget skal Kirsten Brosbøl opleve, hvilke konsekvenser stigende havvand har for erhvervsliv, turistattraktioner og private huse i en kystby som Korsør. 

- Ud over finansieringsmodellen vil vi gerne i dialog med miljøministeren om, hvordan man kan forenkle reglerne på området. Vi kunne godt tænke os, at Kystbeskyttelsesloven blev åbnet for en revision, så en sag ikke skal køre igennem så mange faser, som den skal i dag, siger Stén Knuth.


Nyhedsoverblik