Borger klager over kommunal støtte til sport

En borger fra Vålse mener, at Guldborgsund Kommune lader forbrugerne betale for støtte til NFH's håndboldkvinder og Nykøbing FC's fodboldherrer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvorfor smide flere hundrede tusinde ud på reklame, når man er alene på markedet og ikke har konkurrenter at slås mod?
 
Det spørgsmål har en borger på Nordfalster stillet sig selv. Han mener, at kommunens forsyningsselskab, Guldborgsund Forsyning, udnytter sit monopol til "at tørre" 165.000 kroner af på forbrugerne gennem en sponsoraftale med NFH´s håndboldkvinder i ligaen og Nykøbing FC´s fodboldherrer i 2. division. Det betyder, at selskabet over to sæsoner betaler 165.000 kroner for at indgå i kredsen af sponsorer. Det skriver DR P4 Sjælland.
 
- Borgerne, som skal betale, har jo ingen reel mulighed for at skifte til anden leverandør af kloak, fjernevarme eller drikkevand, siger klageren Thomas Tranberg.

Udnytter monopol
 
Ifølge Thomas Tranberg fra Vålse er sponsorater slet ikke en opgave for et offentligt forsyningsselskab.
 
- Det er jo monopolpenge, man sponsorerer for. Det er penge, som man tvangsindkræver, og borgerne, som betaler regningen, har ikke nogen mulighed for at frasige sig retten til det, siger han til DR P4 Sjælland.
 
Det 100 procent kommunalt ejede selskab håndterer drikkevand, fjernvarme og spildevand i store dele af kommunen. Og her kan det bare kradse de 165.000 sponsorkroner ind - uden risiko for, at kunderne forsvinder, mener Thomas Tranberg.
 
- Det er jo borgerne, der mister dem, fordi man tørrer udgiften af på driftsomkostninger, og det afspejler sig direkte i vandafledningsafgiften, siger han.
 
Afviser kritik

Formanden for bestyrelsen i Guldborgsund Forsyning, byrådsmedlem Henning Kamper, afviser kritikken. Han mener, at blandt andet deltagelse i sponsorarrangementer ved kampe er en gevinst for både vand-, varme og kloakkunderne:
 
- Vi har en opfattelse af, at vi får bedre priser hos vores leverandører, når vi får lov til at snakke med dem. Så vil det være en god forretning for samtlige forbrugere indenfor forsyningsområdet, siger bestyrelsesformanden til DR P4 Sjælland.
 
Ifølge formanden betyder sponsoraterne, at selskabet kan lave et "bedre produkt til en billigere penge".
 
Sponsorat kan være godt nok

Men der behøver ikke være noget galt i at lave sponsorater. Det er meldingen fra en juridisk ekspert. Han forholder sig ikke til den konkrete sag, men principielt må også et monopol gøre reklame for sig selv.
 
- Det kunne være for at beholde sit monopol. Det kan også være noget med, at man gerne vil markedsføre sig selv som virksomhed for eksempel for at tiltrække gode medarbejdere, fastslår juraprofessor Karsten Naundrup Olesen til DR P4 Sjælland.
 
Det vigtigste er, om sponsorkontrakterne er indgået til "markedsværdi", altså at det kommunalt ejede selskab ikke betaler overpris eller slipper specielt billigt. Og så skal selskabet være meget omhyggelig med at placere udgifterne på kloakkunder, på fjernvarmen eller drikkevand.
 
- Nogle af reguleringerne siger altså, at man kun må vælte nødvendige omkostninger over på forbrugerne.
 
Klagen er modtaget

Thomas Tranberg valgte i januar at klage til Folketingets Ombudsmand.
 
Folketingets Ombudsmand har modtaget klagen, men skriver i et brev til Thomas Tranberg, som TV ØST har set, at de ikke går videre med sagen. Folketingets Ombudsmand tager sig kun af klager over offentlig forvaltning, ikke private selskaber, og kan derfor ikke foretage sig yderligere. De har nu sendt klagen videre til Guldborgsund Kommune. 


Nyhedsoverblik