Klausuler skal sikre danske Femern-job

Femern Bælt-forbindelsen kan kaste tusindsvis af arbejdspladser af sig, og fagforbundet 3F vil sikre, at en stor del af dem ender på danske hænder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

Byggeriet af Femernforbindelsen vil kaste flere tusinde arbejdspladser af sig. Men en stor del af dem havner måske hos lavt betalte østeuropæere i stedet for hos danskere.

Derfor arbejder fagforbundet 3F i øjeblikket på et forslag til en række klausuler der skal knyttes til Femernbyggeriet.

- Formålet er at begrænse antallet af lykkeriddere der vil spinde guld på det her projekt, siger formand for 3F Midtlolland, Jørgen Erik Kozak Nielsen til DR Sjælland .

Han vil blandt andet have sikret, at arbejdere der overnatter nær byggepladsen, skal have gode faciliteter. Som f.eks. kantine med sund mad og hyggemuligheder som billard og minibiograf.

Faciliteter, som vil være svære at skabe for entreprenører, der satser på tilrejsende brobisser indkvarteret i skurvogne.

- Klausulerne kan være en stopklods, som kan forhindre, at nogle udnytter udenlandsk arbejdskraft, siger Jørgen Erik Kozak Nielsen.

Men fagforeningerne har også andre muligheder, påpeger arbejdsmarkedsforsker Søren Kaj Andersen fra Københavns Universitet. De seneste års overenskomster indeholder nemlig øgede krav til især arbejdsmiljøet, og netop på det punkt står Danmark stærkt.

- Der er et åbent arbejdsmarked i EU, så vi kan ikke lukke bommen ned for udlændinge. Men der kan gøres en hel del for at sikre, at når de kommer hertil, så er det ikke, fordi de er billig arbejdskraft, der underbyder de danske overenskomster, siger Søren Kaj Andersen.

Hos Femern A/S, der står for projekteringen af Femernbyggeriet, minder teknisk direktør Peter Lundhus om, at man også fra politisk side kan sætte et dansk præg på arbejdspladserne.

- Det skal sikres, at kommunerne og ejerne af havnene gør det tiltrækkende for entreprenørerne at komme her og ikke et andet sted, siger Peter Lundhus.

 


Nyhedsoverblik