Kinesisk krabbe fanget i Karrebæksminde

En kinesisk uldhåndskrabbe er blevet fanget i Karrebæk Fjord. Den kommer oprindeligt fra Kina og er forholdsvis sjælden i Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En kæmpekrabbe var gået i Kurt Hansens åleruser i Karrebæk Fjord. Den var tydeligt behåret på klør og ben: det var en ægte kinesisk uldhåndskrabbe, der var gået i rusen. Den er et sjældent syn i Danmark, men er dog fanget flere andre steder i landet. Men for Kurt Hansen var det første gang, at han selv så en uldhåndskrabbe i fjorden.

- Det var meget spændende. Nu har jeg fisket her i 35 år og jeg har aldrig lagt mærke til krabben før. Så det er meget specielt, fortæller Kurt Hansen om fangsten.

Krabben stammer oprindeligt fra Kina og den kan blive op til 30 centimeter lang. Den lever størstedelen af sit liv i ferskvand, men fødes og gyder i saltvand.

Ødelægger diger

Uldhåndskrabben er meget upopulær, blandt andet fordi den volder stor skade på fiskernes net og ruser. Nogle gange spiser de også deres fangst. 

- Hvis der er mange krabber, så kan de grave dybe huller og lange gange i diger og brinker. Faktisk kan de ødelægge hele kyststrækninger, fortæller Anne Katrine Blond, der er biolog og naturvejleder i Fjordhuset i Karrebæksminde.

Uldhåndskrabben er også et rovdyr. Den spiser hvirvelløse dyr og små fiskearter. Krabben er også meget mobil. Den kan krydse land for at indvadere nye vandsystemer.

Har kostet Tyskland over 500 millioner kroner

De kolde forhold omkring og i Danmark gør, at krabben ikke kan yngle her. I Tyskland lever store bestanddele i deres floder. Her har de økonomiske konsekvenser af krabbens tilstedeværelse kostet Tyskland over 500 millioner kroner.

Den kinesiske uldhåndskrabbe er upopulær i Europa, men i Kina er den en delikatesse. Hvert år bliver der spist mere end 200.000 tons uldhåndskrabber i Kina. Men Kurt Hansen overvejede ikke at spise sin fangst.

- Overhovedet ikke! Jeg overvejede at smide den ud igen, men så tænkte jeg, at der måske var nogen, der kunne få glæde af den, siger Kurt Hansen.

Og det har Fjordhuset i Karrebæksminde nu fået. De har fået den kinesiske uldhåndskrabbe af Kurt Hansen. Hvis man har lyst, kan man komme og besøge krabben i Fjordhuset. Det er muligt alle hverdage i efterårsferien fra 10-14. Du kan se mere om Fjordhuset og deres arrangementer i efterårsferien, hvis du klikker på dette link: Fjordhuset.

Naturstyrelsen anbefaler, at man afliver den kinesiske uldhåndskrabbe, hvis man finder et eksemplar.


Nyhedsoverblik