Kalkmalerier kan reddes

Kalkmalerierne i Tirsted Kirke på Lolland betragtes som en kunstskat. Derfor ser præsten frem til, at nye metoder kan stoppe saltets nedbrydning af malerierne

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En ny metode skal forhindre  at salt i kirkernes gamle murværk nedbryder kalkmalerierne. Metoden, der i disse dage er emne for en konference på nationalmuseet, foregår ved at man på elektrokemisk vis simpelthen trækker saltet ud af murværket, oplyser Ritzau.

Et af stederne, hvor kalkmalerierne er truede, er i Tirsted Kirke ved Rødby´

Tirsteds sognepræst Jesper Bacher er glad for at der måske bliver nye metoder fremfor de hidtidige meget kostbare restaureringer.

- Det lyder spændende, at nogle forskere tilsyneladende har fundet en metode, som kan trække saltet ud af materialerne.

De helt unikke malerier i Tirsted Kirke fortæller hele forløbet fra Skabelsen til Dommedag, fremstillet som en billedserie, der kan læses både vandret og lodret og på tværs af koret i kirken.

- Når vi varmer kirkerummet op, trækker varmen saltet ud af puds og sprækker i murværket. Uden opvarmning ville vi ikke have problemet, og i forbindelse med den seneste restaurering blev det foreslået at sætte en form for glasvæg op mellem kor og skib, tilføjer sognepræsten.

Det blev dog ved tanken om glasvæggen.

- Malerierne udgør en kunstskat, men vi skal ikke have gjort dem til museumsgenstande, fordi de er en levende del af kirkens rum, understreger Jesper Bacher.

Malerierne i Tirsted er blevet restaureret jævnligt, senest i år 2000, da arbejdet kostede et millionbeløb.

 


Nyhedsoverblik