Kærnemælken er gået kold

Kærnemælk lavet på den gammeldags måde som restprodukt af smørproduktion er på vej ud i kulden. Et de få steder, hvor den stadig laves er i Slagelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Alle ved, at kærnemælk og koldskål er storsællerter om sommeren.

 - Vi har faktisk ansatte, der sidder og overvåger vejrudsigten og på den baggrund bedømmer, hvor meget koldskål vi skal fremstille i ugen, der kommer, fortæller Theis Brøgger, pressechef i Arla til FoodCulture, Landbrugsraadets ugemagasin.

Og som det ser ud nu, sælges der stadigvæk mere kærnemælk end færdigrørt koldskål. Men eksperter mener, at det kun er et spørgsmål om tid, før det er vendt. For fremtidens forbrugere gider ikke lave koldskål selv. Det ser nemlig ud til, at en stadigt voksende gruppe forbrugere ikke har tid, evner eller lyst til at bikse med piskeris, kartoner og vaniljesukker.

Tal fra Mejeriforeningen viser, at forbruget af kærnemælk er stærkt nedadgående, mens forbruget af kærnemælkskoldskål er støt stigende.

 - De to kurver er tæt ved at nå hinanden, og det ser ud til, at det samlede forbrug af kærnemælk er rimelig konstant. Forskellen er altså bare, at danskerne køber kærnemælken som færdigrørt koldskål i stedet, siger chefkonsulent i Landbrugsraadet, Klaus Jørgensen.

Hos Arla Foods har man også bemærket, at flere og flere er skiftet fra kærnemælk til koldskål. Tidligere var kærnemælken et restprodukt, der blev tilbage, når man kærnede smør, men nu bliver restproduktet de fleste steder lavet til flødeost eller andre mejeriprodukter, mens kærnemælk - og koldskål - er blevet hovedproduktet på mange mejerier.

 - Hos os er det faktisk kun mejeriet i Slagelse, der laver en 'gammeldags' kærnemælk baseret på resterne fra smørproduktionen. Men selvom smagen er lidt forskellig, er slutresultatet jo det samme, hvad enten man laver det som hovedproduktet eller af restproduktet, siger Theis Brøgger.


Nyhedsoverblik