Kæmpe befolkningsundersøgelse i gang på Lolland-Falster

Det bliver Danmarks største befolkningsundersøgelse i et landområde nogensinde. Om få uger går Lolland-Falster Undersøgelsen i gang. På Sydhavsøerne glæder de sig, og de forventer, at resultaterne vil gøre op med mange fordomme.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fordommene er mange. En del undersøgelser fortæller, at de på Lolland-Falster er Danmarksmestre i dårligdomme.

- Så slemt er det jo ikke. Der er jo nogen, der ynder at tale os ned, siger borgmester i Guldborgsund Kommune John Brædder (G).

Der er dog aldrig lavet et stort samlet forskningsprojekt – ikke før nu. I dag kunne borgmester John Brædder nemlig klippe snoren over til den tredje og sidste klinik, der skal være med til at teste personer i det, der bliver Danmarks største befolkningsundersøgelse nogensinde.

Halvdelen af Lolland-Falster er inviteret

50.000 mennesker, altså halvdelen af befolkningen på Lolland-Falster, vil over de næste fire år få en invitation ind af brevsprækken til at deltage i undersøgelsen.

- Jeg tænker, det må være en af de største undersøgelser, der nogensinde er foretaget, siger John Brædder ved åbningen af klinikken i Nykøbing Falster.

I alt regner de med, at 25.000 vil deltage. Det gør Lolland-Falster Undersøgelsen til den største befolkningsundersøgelse af en landbefolkning nogensinde.

I alt er tre klinikker åbnet, og de er snart klar til at tage imod de mange testpersoner. Men kan man ikke komme til klinikkerne i Nakskov, Maribo eller Nykøbing Falster, vil klinikken komme til dig. Der er nemlig blevet specialindrettet to autocampere til formålet. Alt sammen for at sikre, at alle der bliver inviteret har mulighed for at deltage.

Familien i fokus

En af de specielle ting ved Lolland-Falster Undersøgelsen er, at det er hele familier, og ikke kun enkeltindivider, der bliver inviteret til at deltage. Dermed vil man kunne få god viden om sundhed, sygdomme og livstil på tværs af relationer. Det er noget, der begejstrer én af de 100 tilknyttede forskere.

- Det betyder utrolig meget for vores helbred, hvordan det sammenspil foregår, og det er i den her verden, hvor der i mange år har været meget fokus på individet, har været meget lidt fokus på sammenspillet mellem personerne i familierne, siger Niel Olivarius, der er professor i almen medicin ved København Universitet.

Indtil videre er det kun testpersoner fra Jylland og Sjælland, der har deltaget. Man regner man at kunne gå i gang med de rigtige undersøgeler om en måned.

I alt vil undersøgelserne tage 4 år og koste 35-40 millioner kroner.


Nyhedsoverblik