I Nykøbing Falster er Familien Bohn Palle på lørdagsindkøb. Familien på seks - mor, far og fire drenge - kender alt til ekstra indkøb i julemåneden.
- Man kommer altid til at købe lidt mere, end man har på sedlen, siger Charlotte Bohn Palle.
En gennemsnitsfamilie køber, ifølge Politiken, ind for 4700 kroner i december. Af det ryger mad for 930 kroner i skraldespanden.
- Hvis man har planer i juledagene, så kommer resterne til at stå i køleskabet, og så ender man med at smide dem ud, siger Charlotte Bohn Palle.
I alt smider danskere mad i skraldespanden for 1,5 mia. kroner i december. Det store madspil i julen overrasker ikke økonoma Lisbet Keis fra Keisergården i Øster Toreby.
- Når det er helligdage, så er vi bange for, at det bliver hungersnød. Så køber vi ind i stor stil, siger hun.
Vil man undgå at maden ender sine dage i skraldespanden i stedet for i maven, er det bedste råd at bruge de rester, man alligevel samler i køleskabet.
- Det gælder om at være kreativ. For eksempel kan man lave en orangemarinade til overskydende and. Man kan også lave wraps af røget laks, siger Lisbet Keis.