Japansk alge truer danske fisk

En japansk alge har invaderet de danske farvande. Området ud for Storbælt er et af de områder, der er særlig hårdt ramt. Det går ud over fiskerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Historisk høje koncentrationer af den såkaldte Chattonella-alge fylder i øjeblikket store dele af de danske farvande. Den giftige alge gør ikke bare vandet brunt og grumset, den er også til stor fare for fiskene. Og det risikerer at ramme fiskerne hårdt.

- Vandet er helt lortebrunt og der er næsten ingen fisk. Det ser rigtig skidt ud, siger fisker Søren Henriksen, der i dag måtte nøjes med en meget lille fangst efter en lang arbejdsdag i storbælt.

Chattonellaen er i familie med en speciel Japansk algeart. Den blev første gang registreret i danske farvande i 1998. Siden har den blomstret i 2 til 3 uger hvert forår. I år er koncentrationen pludselig blevet seks gange større end tidligere - formentlig på grund af den hårde vinter.

Problemet har bredt sig fra den nordlige del af Kattegat helt ned til Storebælt. Og selvom algerne allerede har levet længere tid, end de plejer, er der ikke udsigt til, at de forsvinder lige foreløbigt.

- Et positivt gæt er, at algerne er væk fra kystvandene efter en til to uger. Men hvis kulden fortsætter, og vi får en kold påske, kan den godt blive hængene i op til 4 uger mere, forklarer biolog Per Andersen, der til daglig arbejder med at registrere algeforekomst for miljørådgivningsfirmaet Orbicon.

Per Andersen oplyser at stadig flere fiskere rundt om i landet rapporterer om færre fisk.


Nyhedsoverblik