Jagten på salmonella er i gang

Et langvarigt udbrud af salmonella har udviklet sig voldsomt de seneste dage. Epidemiologer på Statens Seum Institut har haft en grupper af efterforskere på sagen i flere måneder, men har ikke kunnet finde den skyldige.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den første mistænkte er altid kylling og æg, men der er ikke beviser til en begrundet mistanke mod dem som gerningsmand.

- I en vis forstand kan man sammenligne det med en politiefterforskning, man skal finde den skyldige, som i den her sammenhæng er en fødevare, Steen Ethelberg, seniorforsker på Statens Serum Institut.

Alene de sidste ti dage har en salmonella smittet 100 mennesker i hele landet, den har dermed fundet 270 ofre nu, men hvor den gemmer sig, er et mysterium.

Første spor er prøver fra ofrene - afføringsprøver.

- Vi har temmelig travlt. Efter udbruddet er startet op, får vi temmelig mange prøver ind, hver dag har vi en stigning på 20-30 prøver om dagen, siger Helle Serup, laborant på Statens Serum Institut.

I laboratoriet har de fundet ud af, hvilken salmonellatype det er.

- Det er salmonella Thyphimurium, siger Helle Serup.

Indtil nu er 100 ofre blevet afhørt.

- Det, vi har fået ud af det, er, at det er spredt ud over hele landet og at der ikke er noget entydigt mønster i, at folk har spist præcis det samme. Der er noget, der tyder på, at det kan være flere forskellige produkter, siger Luise Müller, epidemiolog på Statens Serum Institut.

Men epidemiologerne har ikke alene stolet på de smittedes ord, de har forlangt beviser. Alle ofre har indleveret en bankudskrift for at efterforskerne kunne få deres bonner fra det supermarked, som de køber deres fødevarer i.

- Vi ville tydeligt kunne se, hvis alle havde købt præcis den samme fødevare, det ville figurere på bonnerne, men det er ikke tilfældet, siger Martil Rudbeck Jepsen, geograf på Statens Serum Institut.

Så her er efterforskerne endt i en blind gyde.

Den seneste store gerningsmand, man har fanget, var minimajs. Den smittede 215 sidste sommer. Men majsen er frikendt denne gang.

- Det er et udbrud, som har varet flere måneder og frugt og grønt kan ikke holde sig så længe. Forskellige andre oplysninger, vi har, tyder på det er en form for kødprodukt, siger Steen Ethelberg, seniorforsker på Statens Serum Institut.

Kød i en eller anden afskygning er altså det tætteste, de er på gerningsmanden. En medskyldig er dog også i spil - solen.

- Det kan også have noget at gøre med, at folk griller eller at det er en fødevare, som bliver spist meget, når det er varmt, siger Steen Ethelberg, seniorforsker på Statens Serum Institut.

Foreløbig ved man altså kun, at der bliver flere og flere ofre i hele landet, at der formentlig er flere gerningsmænd og at solen kan være medskyldig.

 Vi vender tilbage når gerningsmanden er fanget og bliver ryddet af hylderne.


Nyhedsoverblik