Ingen hjælp til tænder, der smuldrer

Hvis du lider af en medfødt sjælden sygdom, betaler det offentlige din behandling. Det gælder bare ikke, hvis sygdommen sidder i dine tænder. Uretfærdigt, siger patienterne og Tandlægeforeningen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Susanne Cordt Hansen børster tænder to gange om dagen. Men uanset hvor meget hun slider i det med tandbørsten, bliver hendes tænder ikke raske.

- I løbet af de sidste otte år har jeg fået trukket tre tænder ud, fordi de har været smuldret, knækket eller flækket. Den ene tand fik jeg rodbehandlet, inden jeg fik trukket den ud, fortæller den 49-årige kvinde fra Kalundborg.

Susanne Cordt Hansen lider af en sjælden bindevævs-sygdom ved navn Ehlers Danlos Syndrom. En sygdom, hun med stor sandsynlighed har arvet efter sin far.

- Han fik ryddet hele munden for tænder, da han var i 50erne. Nu er jeg bange for, at det samme kan ske for mig, siger en fortvivlet Susanne Cordt Hansen. 

Tandlægeforeningen frygter også for Susanne Cordt Hansen og de cirka 2.500 patienter, der som hende lider af sjældne medfødte sygdomme. De får nemlig maximum betalt den første tandlæge-regning af det offentlige. Foreningen undrer sig over, at det offentlige forskels-behandler hofte-patienter og patienter med tandpine.

- Man siger jo ikke til hofte-patienterne: Nu har I fået en hofte. Næste gang kan I få en kørestol og tredje gang en stok, siger formanden for Tandlægeforeningen, Susanne Andersen, til TV2 ØST.

Susanne Cordt Hansens tandlæge kan redde hendes tænder med kunstige kroner, men...

- Det er for dyrt. Vi har ikke pengene, siger førtidspensionisten, der længes efter at blive folkepensionist. Når hun bliver det, kan hun nemlig få et tillæg til at betale f.eks. tandlæge-regninger.

Patienter med sygdommen Ehlers Danlos Syndrom får i værste tilfælde tandlæge-regninger på ialt 100.000 kroner, hvis de vælger at beholde deres tænder. I modsætning til patienter med f.eks. løs hud på øjenlågene får de altså ingen økonomisk støtte af det offentlige. Ifølge Susanne Cordt Hansens mening kan det faktum kun beskrives med et enkelt ord.

- Uretfærdigt, siger hun bestemt.

Tandlægeforeningen har lavet en beregning, der viser, at det kun vil koste sundhedsministeren knap 12 millioner at hjælpe Susanne Cordt Hansens patientgruppe. Til sammenligning koster de tunge øjenlåg hvert år samfundet minimum 32 millioner. Men indtil nu har ministeren blankt afvist foreningens forslag.

- Det kan han ikke være bekendt, slutter Susanne Andernsen fra Tandlægeforeningen.


Nyhedsoverblik