Import af affald til opvarmning giver milliardgevinst

Danske forbrændingsanlæg vil importere endnu mere affald til energi og gevinst for varmekunderne. Næstved er et af de steder, hvor affald allerede luner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Importeret affald fra udlandet luner op i danskernes stuer, deres pengepunge samt i statskassen. Vel at mærke når affaldet hældes i danske forbrændingsanlæg og bruges til fjernvarme.

REFA på Sydhavsøerne og AffaldPlus i Næstved begyndte sidste år at importere affald, og ifølge en ny samfundsøkonomisk rapport kan øget import af affald give Danmark en samlet gevinst på 1,1 milliarder kroner, fordi de danske affaldsenergianlæg udnyttes mere.

Plads til mere affald

Samtidig er det langt bedre for klimaet end at smide affaldet på en losseplads, viser rapporten fra EA Energianalyse for Dansk Affaldsforening.

- Danske affaldsanlæg har ledig kapacitet. Når lande som England ikke har en tilstrækkelig udbygget affaldsenergisektor, så har vi i Danmark løsningen, siger direktør i Dansk Affaldsforening, Jacob H. Simonsen.

Læs også: Engelsk affald luner på flere fronter

Han peger på, at Europas største affaldsproblem i dag er, at over 50 procent af affaldet køres på losseplads. Derfor er der brug både for mere genanvendelse, men også mere affaldsforbrænding.

- Vi brænder naturligvis ikke affald, der kan genanvendes. Men der er markant gevinst ved at importere ikke-genanvendeligt affald som vådt karton og plast til energiformål. Det er en win-win situation for både Danmark og klimaet, siger Jacob H. Simonsen.

Dobbel klimagevinst

Cirka hvert tredje af landets 26 affaldsenergianlæg importerer allerede årligt cirka 150.000 tons, men den samlede ledige kapacitet er 400-600.000 tons. Importen er god­kendt af de statslige miljømyndigheder.

Læs også: Affaldsstank over Nykøbing F.

Ifølge livscyklus­analyser er der dobbelt så stor klimagevinst ved at brænde engelsk affald i Danmark frem for at lægge det på losseplads i hjemlandet.

Alternativt skulle energien i Danmark hentes fra fossile brændsler eller træ. Samtidig udleder deponering af affald den kraftige klimagas metan. C02-belastningen ved at transportere affald til Danmark er af mindre betydning i sammenligning.

Sådan fungerer affald som fjernvarme:

  • Importeret affald skal give billigere fjernvarme til gavn for både forbrugerne, klimaet og samfundsøkonomien.
  • Danske affaldsforbrændingsanlæg har en ledig kapacitet på 400-600.000 ton per år.
  • Det kan ved import af affald fra lande, som ellers ville smide affaldet på losseplads, bruges til fjernvarme og el i Danmark.
  • En række danske affaldsenergianlæg importerer allerede i dag 150.000 ton affald fra blandt andet England og Irland.
  • De danske anlæg leverer i dag 20 procent af Danmarks fjernvarme og 5 procent af strømmen.
  • Importen af affald er vokset i takt med den lavere økonomiske aktivitet i Danmark og dermed mindre affald.
  • Derfor vil mere gang i hjulene også betyde faldende overkapacitet.
  • Der er gang i fusion og nedlæggelse af anlæg i Danmark, så der med tiden bliver færre, men større anlæg.
  • Danmark eksporterer i øvrigt langt mere affald, end vi importerer såsom pap, plastik og metal til genanvendelse.

Kilde: EA Energianalyse og Dansk Affaldsforening

/ritzau/


Nyhedsoverblik