Hvor er min læge?

En katastrofal mangel på praktiserende læger truer landet i løbet af bare få år. Og flere end hver tiende dansker kan komme til at kigge langt efter en praktiserende læge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er en af hovedkonklusionerne i en endnu ikke offentliggjort rapport udarbejdet af et regeringsudvalg, erfarer Berlingske Tidende.

Hver fjerde af landets praktiserende læger er over 60 år og kan skimte pensionen eller efterlønnen lige rundt om hjørnet. Hele 900 læger er nu på vej på pension, og ifølge de praktiserende lægers organisation, PLO, vil der om bare fem år mangle mellem 300 og 400 læger. Det betyder, at op mod 600.000 danskere risikerer at stå uden læge.

- Det er bekymrende perspektiver og et stort problem for hele sundhedssektoren, hvis vi ikke kan opretholde det unikke system med praktiserende læger. Derfor skal der meget gerne findes en løsning, siger Venstres sundhedsordfører, Birgitte Josefsen.

Lægemanglen forværres af, at befolkningen bliver ældre - og derfor også mere syge og lægekrævende.

I modsætning til sygehusområdet ligger løsningen på lægemanglen ikke i at importere arbejdskraft fra andre lande. Der er en lang række andre bud på løsninger i rapporten. Et af de mere kontroversielle er, at lægerne skal tage flere patienter ind.

De praktiserende lægers organisation vil først kommentere rapporten, når den offentliggøres. Men PLO har tidligere sagt, at tvang er uacceptabelt. Det vil få endnu flere læger til at gåtidligere på pension, mener PLO.


Nyhedsoverblik