Sådan vil de unge sammensætte folketinget

Foto: TV ØST

Venstre er det mest populære parti blandt de unge vælgere, dog scorer rød blok samlet flertal, viser måling.

Elever på landets ungdomsuddannelser og folkeskoler er gladest for partiet Venstre, der ville løbe med 19,14 procent af stemmerne.

Derefter kommer partierne i rød blok i en lind strøm. Andenpladsen går til Socialdemokraterne, der ville nå op på 15,71 procent af de unges stemmesedler.

Det Radikale Venstre ville opnå 12,19 procent og dermed indtage tredjepladsen, mens SF og Enhedslisten ville løbe med henholdsvis 11,5 procent og 10,14 procent.

Altså ville rød blok samlet set sejre, hvis det stod til de unge.

Det fremgår af undersøgelsen Elevernes Folketingsvalg 2011, der er foretaget blandt cirka 15.000 elever. Bag undersøgelsen står Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS), Danske Skoleelever (DSE) og virksomheden Assembly Voting.

Tallene viser, at de kommende vælgere i grove træk ikke stemmer meget anderledes, end meningsmålingerne viser, at deres forældre gør.

Ifølge den seneste meningsmåling, som Voxmeter har foretaget for Ritzau, vil rød blok få 52,5 procent af stemmerne mod blå bloks 47,3 procent.

Socialdemokraterne er væsentligt mere populære blandt de valgmodne i befolkningen. Det røde parti skønnes således at få 26,1 procent af stemmerne til folketingsvalget, mens de unge kun giver Helle Thorning-Schmidt og co. 15,71 procent af stemmerne.

Venstre er i samme situation og på trods af, at partiet er topscoren hos de unge, står det til en nedgang fra 25,4 procent hos vælgerne til 19,14 procent hos de unge.

Alle partierne på venstrefløjen - med undtagelse af Socialdemokraterne - er mere populære blandt de unge end hos de modne vælgere.

I blå blok er Liberal Alliance i størst fremgang hos de unge vælgere, der tildeler partiet 19,55 procent af stemmerne, mens den ældre del af befolkningen giver partiet 4,9 procent af de samlede stemmer.

/ritzau/

 

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App