Hver femte voldtægtssag er opspind

Hele 21 procent af de anmeldelser om voldtægt, som politiet modtager, er falske. Og et langt større antal er tvivlsomme, viser en ny opgørelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En 22-årig kvinde påstår at hun er blevet tvunget ind i en kassevogn ved Vordingborg station og voldtaget. En 39-årig kvinde siger, at hun er blevet voldtaget på dametoilettet på et værtshus i Ringsted. To 16-årige piger melder to unge mænd for voldtægt i et sommerhus i Marielyst.

Tre eksempler på voldtægtsanmeldelser, der viste sig at være falske. I alle tre tilfælde har kvinderne efterfølgende indrømmet, at voldtægten var opspind.

De tre sager her fra landsdelen er langt fra enestående. En opgørelse af samtilige voldtægtsanmeldelser fra 2005-2006 viser, at 21 procent er direkte falske. En endnu større andel befinder sig en en svær gråzone, hvor sagerne er meget uklare, skriver Berlingske.

Det kommer bag på politiet, at så mange anmeldelser om voldtægt er falske.

- Jeg synes, det lyder som et højt tal. Vi er selvfølgelig klar over, at nogle af de anmeldelser vi modtager, er usande. Men at tallet er på 21 procent, det er umiddelbart overraskende, siger politiinspektør Magnus Andresen, der er leder af Efterforskningsafdelingen i Midt- og Vestsjællands Politi.

Opgørelsen viser også, at der i over halvdelen af sagerne, 54 procent, efter politiets opfattelse ikke er tale om voldtægt som anmeldt. Sammenlagt betyder det, at tre ud af fire anmeldelser befinder sig i en gråzone, hvor den anmeldte voldtægt er mere eller mindre opdigtet.

Fra mange sider bliver der advaret om, at fokus på falske anmeldelser kan betyde, at kvinder ikke tør anmelde en voldtægt af frygt for, at politiet ikke tror på dem. Men den bekymring deler Magnus Andresen ikke.

- Jeg tror at kvinder, der er blevet udsat for voldtægt, de vil henvende sig til politiet for at få forbrydelsen efterforsket. Så det er jeg ikke nervøs for, siger han.

Tværtimod håber Magnus Andresen, at omtalen af de mange falske anmeldelser, kan afholde nogle kvinder  fra at gå til politiet med opdigtede voldtægter. Nu ved de, at der er stor risiko for at blive afsløret og måske sigtet for falsk anmeldelse.

 

 


Nyhedsoverblik