Husejere tvinges til store kloak-udgifter

Foto: TV ØST

Som husejer skal du være med til at betale for kommuners planer om at udbygge kloaksystemet.

På grund af de seneste års kraftige regnskyl skal kloakkerne udbygges, så de kan klare de stadigt større mængder vand. Men det betyder store udgifter til husejerne. De skal nemlig selv betale for den del af arbejdet, som udføres på egen grund.

Omkostningerne kan løbe op i 100.000 kroner.

- Det er bestemt ikke rimeligt, at grundejerne skal betale for det her, lyder det fra Torben Christensen, der er administrerende direktør i Ejendomsforeningen Danmark.

Han erkender, at klimaændringerne har medført nogle udfordringer, som man er nødt til at løse. Eksempelvis de mange oversvømmede kældre efter sommerens voldsomme skybrud.

- Men kloakrenoveringerne bør finansieres af de ejendomsskatter, som grundejerne allerede betaler, siger han.

Kommunernes planer om at optimere kloakkerne indebærer, at der lægges et ekstra kloakrør, så regnvand og spildevand ledes hver for sig. Metoden kaldes separatkloakering.

Husejerne skal så tilsluttes den nye regnvandskloak, hvilket kræver omlægninger af rør på den enkeltes grund. Og det er denne del, som borgerne selv skal betale.

Det koster den enkelte husejer mellem 25.000 og 100.000 kroner, når kloakken i villavejen udbygges, lyder vurderingen fra Jan Mogensen, der er ejer af Abak Kloakservice.

- Der er stor forskel på, hvilket arbejde der skal laves alt efter forholdene på ens grund. Det er ikke mange, der kan slippe med 25.000 kroner, siger Jan Mogensen.

Hos Kommunernes Landsforening (KL) finder man husejernes udgift rimelig:

- Når folk efterspørger, at kommunerne gør noget ved kloakkerne for at undgå oversvømmede kældre, så er det jo naturligt, at det koster noget, siger Martin Damm (V), formand for teknisk udvalg i KL, og tilføjer:

- De nye systemer er en stor fordel for husejerne, og blandt andet derfor er det rimeligt, at de betaler for deres egen kloak.

 

 

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App