Holbæk Kommune tilbagebetaler penge til borgere

Kommunen har tilbagebetalt 3.6 millioner kroner til borgere. De erkender at have begået fejl i sager om de såkaldte kærestepenge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Borgere i Holbæk Kommune kan se frem til at få penge sat penge ind på bankkontoen, det skriver DR Sjælland.

Malene Schou er en af dem, der har fået penge tilbage fra Holbæk kommune.

- De falder på et tørt sted, og så er det bare en sejr at få penge tilbage, og vide at man havde ret, siger Malene Schou, som har stået i spidsen for en række klager til tilsynet over Holbæk kommunes afgørelse.

I alt 113 par har fået alt imellem 66 kroner og 106.000 kroner tilbagebetalt, penge som de er blevet trukket siden 1. januar 2014, hvor loven om gensidig forsørgerpligt for samlevende blev indført.

- Jeg er ærgerlig over, at vi ikke er blevet bedre vejledt om, hvordan vi skulle administrere den her lov, og ligesom mange andre kommuner er havnet i den her knibe, siger arbejdsmarkedschef i Holbæk kommune Gorm Hjelm Andersen.

Men det burde kommunerne selv vide, siger Bente Juul Röttig, som er socialrådgiver og bisidder for borgere i Holbæk kommune.

- Det er da de dårligste penge at give ud, fordi man ikke har meddelt borgerne afgørelsen på den rigtige måde. Mange kommuner trænger simpelthen til nogle kurser i retssikkerhedsloven og forvaltningsloven, siger Bente Juul Röttig til DR Sjælland.

Men ifølge chefjurist i KL Karsten Thystrup er der helt styr på reglerne ude i kommunerne.

- Det der har været Udfordringen i denne her sag er, at loven er udformet sådan, at man hurtigt og enkelt skulle kunne afgøre sagerne med registeropslag, og der er der altså nogle steder, det er gået for hurtigt, siger han.

Beskæftigelsesministeren har nu bedt samtlige kommuner lave et overblik over, hvor mange sager de har lavet fejl i, og hvor mange penge de skal tilbagebetale. Så der kan være penge på vej til kontanthjælpsmodtagere i flere kommuner.

I Kalundborg kommune ser de nu alle sager igennem igen, siger borgmester Martin Damm (V).

- Det har vi valgt fordi der er kommet nogle præciseringer af, hvordan sagerne skulle være afgjort, så vi vender bunken en gang til. Det er en stor opgave at se alle sager igennem for fejl, men indenfor et par uger, har vi nok et resultat, siger Martin Damm til DR Sjælland.

Kommunerne skal melde tilbage til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) senest 20 maj.

Regeringen, SF og Enhedslisten blev i forbindelse med forhandlingerne om finansloven for 2015 enige om at afskaffe kravet om gensidig forsørgelsespligt for samlevende, der blev indført med kontanthjælpsreformen. Loven ændres 1. januar 2016.

/rizau/


Nyhedsoverblik