Hjertestartere på vej til tog og stationer

DSB og Trygfonden vil i de kommende år placere hjertestartere i samtlige tog og på udvalgte stationer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er hjælp på vej til de togrejsende, der måtte være så uheldige at få hjertestop i et tog eller på en station.

DSB og Trygfonden har indgået et nyt samarbejde, som i løbet af fem år skal placere hjertestartere i samtlige DSB-tog og på udvalgte stationer.

Og det vil gøre en stor forskel, hvis uheldet er ude, mener Jesper Kjærgaard, som er læge på Rigshospitalets hjerteafdeling og formand for Dansk Råd for Genoplivning.

- Chancen for at overleve er flere gange bedre, hvis der er en hjertestarter i nærheden, når man får hjertestop, ligesom risikoen for at få skader, typisk i hjernen, på grund af hjertestoppet er langt mindre, forklarer han.

Oplagte steder

Jesper Kjærgaard mener, at banegårde og tog er oplagte steder at placere hjertestartere.

- Togstationer og perroner er steder, hvor der færdes mange mennesker, og derfor vil der også være en tilsvarende større risiko for, at der vil være en person, der får hjertestop dér, siger han og tilføjer:

- Risikoen for at hjertestop sker i et tog er relativt mindre, men toget vil typisk være mellem 2 stationer, når det sker, og der vil der være ekstra langt, når hjælpen skal nå frem.

Også i de mindre byer

Det er Trygfonden, der står for opsætningen af hjertestartere på stationerne. Den første hænger allerede på landets mest trafikerede, Nørreport i det indre København, og siden følger 64 andre stationer.

- Stationerne er udvalgt efter, hvor der kommer mange mennesker. Men vi vil også sprede os ud geografisk, så der ikke kun er hjertestartere i de største byer, fortæller projektchef Grethe Thomas.

DSB vil fra sommer montere genoplivningsapparaterne i samtlige selskabets 520 tog, og i den forbindelse vil DSB's personale blive uddannet i at benytte hjertestarterne.

Behøver ingen uddannelse

Selskabets chef for sikkerhed, beredskab og arbejdsmiljø, Lars Nordahl Lemvigh, understreger dog, at det lige så vel kan være passagererne, der kommer til at yde den livreddende førstehjælp.

- En hjertestarter kan anvendes uden, at man er uddannet. Den fortæller selv gennem en højttaler, hvordan man bruger den, påpeger han.

/ritzau/


Nyhedsoverblik