Hjemmeværnsmand idømt 4 års fængsel

Retten i Holbæk har idømt en 59-årig hjemmeværnsmand fængsel i fire år for at have opbevaret knap 113 kilo militært sprængstof på sin bopæl ved Mørkøv.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hjemmeværnsmand idømt fire års fængsel i sprængstofsag

En hjemmeværnsmand skal fire år i fængsel for at have opbevaret knap 113 kilo sprængstof på sin landejendom.

- Retten har lagt vægt på den store mængde sprængstof, som indgår i sagen, fortæller retsformand Lis Hævdholm.

Ingen fare for sprængning
Dog er der ifølge Lis Hævdholm flere formildende omstændigheder, som gør, at retten ikke mener, at straffen skal være lige så høj, som anklagemyndigheden har krævet, nemlig fængsel i op mod seks år.

- Retten har lagt vægt på, at sprængstoffet er opbevaret på tiltaltes bopæl, uden at der har været en egentlig fare for sprængning, siger retsformanden.

Desuden taler det til den dømtes fordel, at han ikke har nogen forbindelse til det kriminelle miljø.

- Og så har vi tillagt det betydning, at tiltalte ikke tidligere er straffet.

Sprængstof kom fra ven
Den dømte, Henning Daltorn, opbevarede de 113 kilo militært sprængstof på sin afsidesliggende ejendom i Mørkøv, da politiet i juli 2013 kom på besøg.

Årsagen til besøget var en henvendelse fra en anmelder, der var bekymret for, at Daltorn ville begå selvmord. Det har han dog selv under sagen pure afvist.

Den store mængde sprængstof stammede fra en afdød hjemmeværnskaptajn, der i mange år havde været Daltorns ven og mentor.

Kort før jul 2012 ringede kaptajnen til Daltorn og fortalte, at han var dødeligt syg med kræft i maven. Han bad ham om at fjerne de sprængstoffer, han havde liggende.

Daltorn har forklaret, at han ikke ville sværte kaptajnens eftermæle, og derfor valgte han at gemme sprængstofferne hos sig selv frem for at underrette forsvaret.

Lis Hævdholm fortæller i forbindelse med domsafsigelsen, at retten har anset det som en formildende omstændighed, at Henning Daltorn er kommet i besiddelse af sprængstoffet på den måde, som det har været tilfældet.

Lidt uenighed om straffen
Nævningetinget ved Retten i Holbæk var en smule uenige om straffens længde. Der var ni stemmer for en straf på fire års fængsel, én stemme for tre års fængsel og to stemmer for fængsel i fire et halvt år.

Henning Daltorn har en lang karriere i Hjemmeværnet, hvor han var sprængstofekspert, og han er også i besiddelse af et civilt sprængningscertifikat.

Han har på grund af mere end 20 års tro tjeneste i Hjemmeværnet modtaget dronningens fortjenstmedalje tilbage i 2010.

Han overvejer nu, om han vil anke dommen til Østre Landsret.
 
Tilfreds med dom
Anklager i sagen, Thomas Bradder, er i udgangspunktet godt tilfreds med dommen.

- I udgangspunktet ser det fornuftigt ud. Retten har prioriteret alvorligheden af det meget sprængstof i hjemmet, men har også taget hensyn til en række formildende tiltag, siger han til TV2 ØST.

Forsvareren i sagen har udbedt sig 14 dages betænkningstid, før det afgøres om dommen skal ankes.

 

/ritzau/


Nyhedsoverblik