Hjemmedyrket er godt

Mens flere og flere plejer deres grønne fingre, gnider de sig i hænderne i havecentrene. Salget af grøntsagsfrø, frugtbuske og andre haveplanter har været stigende i flere år. Og i år fortsætter tendensen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Familien Michaelsen har netop købt et nyt drivhus.

- Det er hovedsageligt for at børnene lærer noget om hvor grøntsagerne kommer fra, fortæller Ulla Michaelsen, der er mor til tre børn.

De er ikke de eneste, der selv vil dyrke, der tomater. Hos regionens havecentre melder de, at salget går strygende. F.eks. har de allerede i år solgt én tredjedel flere tomatplanter end sidste år.

Med indkøb af drivhus, potter og vandkende er det ikke sikkert, at det nogensinde bliver billigere at dyrke egne tomater frem for at købe dem i supermarkedet, men det er ikke besparelsen, der det afgørende.

- Vi laver noget sammen, og tomaterne smager bare bedre, når de lige er plukket i dit eget drivhus, siger Ulla Michaelsen.

Hos planteskolerne har de de seneste 2-3 år mærket folks stigende interesse for at dyrke egne grøntsager. Og i år fortsætter tendensen:

I forhold til sidste år bliver der f.eks. solgt 13 % flere grøntsagsfrø og 28 % flere frugttræer og bærbuske.
Det er altså især det vi kan putte i munden som er populært, men der er også endnu en faktor, som er et hit hos haveejerne:

- Det skal helst være økologisk. Folk kan godt lide tanken om at de gør noget godt for miljøet, samtidig med at de dyrker deres egne grøntsager, fortæller Niels Bergen, der ejer Holbæk planteskole.

Det er faktisk en international tendens at producere hjemmedyrkede grøntsager. Og det har Dorthe Rasmussen og hendes mand fra Holbæk fået en god forretning ud af. De har nemlig opfundet en ny slags plantekasser som holder insekter og larver væk fra grøntsagerne.

Growcamp sælges i dag over hele verden. F.eks. både i Japan og Grønland.


Nyhedsoverblik