Haresygdom kan gøre dig livsfarligt syg

Myndighederne advarer mod at røre ved døde dyr i natur og haver. Den frygtede harepest er nemlig i udbrud på Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En undersøgelse af en død hare har afsløret, at der for første gang i ni år er harepest i Danmark.

Sygdommen forårsager stor dødelighed hos harer og andre gnavere, men kan også smitte til andre dyr som fugle, katte, svin og meget sjældent hunde og mennesker.

Fundet i Vestsjælland

Den døde hare blev fundet på en mark nær Saltbæk Vig i Vestsjælland, oplyser DTU Veterinærinstituttet.

Harepest eller tularæmi er en anmeldepligtig sygdom, der skyldes bakterien Francisella tularensis.

Mennesker kan også blive smittet ved håndtering og indtagelse af syge dyr eller via myg og flåter med alvorlig sygdom til følge. Blandt andet kan åndedrættet i alvorlige tilfælde sætte ud.

Symptomer kommer op til ti dage efter

Det kan tage op til ti dage, før der ses symptomer som høj feber, kvalme, diarré, muskelsmerter og sår på stiksåret. Sygdommen kan behandles med antibiotika.

Harepest er almindelig i Sverige og Norge, hvor særligt jægere bliver ramt, men sygdommen er sjældent forekommende i Danmark.

- Jægere skal dog være opmærksomme på små hvidlige pletter eller bylder på lever, milt og lunger hos harer, da dette kan være tegn på harepest, siger Mariann Chriél, der er dyrlæge ved DTU Veterinærinstituttet.

Første gang siden 2003

Siden efteråret 2011 er alle harer indsendt til DTU Veterinærinstituttet blevet undersøgt for bakterierne Francisella tularensis og Yersinia pseudotuberkularis, der forårsager henholdsvis harepest og pseudotuberkulose.

Sidst der blev konstateret harepest i et vildt dyr i Danmark var i 2003, hvor det blev fundet i en hare fra Odder i Jylland.

/ritzau/


Nyhedsoverblik