Handicappede får ingen hjælp til ferie

En række af landets kommuner har ikke afsat dage til, at deres medarbejdere kan hjælpe handicappede borgere på botilbud under ferier.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I 18 af landets 98 kommuner er serviceniveauet for ledsaget ferie på nul dage årligt, mens 17 kommuner afsætter nul dage til at ledsage de handicappede til fritidsaktiviteter og udflugter. I 12 kommuner har man et serviceniveau på nul dage for både ferier og fritidsaktiviteter. Det skriver Avisen.dk.

Opgørelsen stammer fra en ny undersøgelse som Kommunernes Landsforening står bag.

Alligevel er Thomas Adelskov (S), borgmester i Odsherred Kommune og formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg, godt tilfreds med konklusionerne i undersøgelsen.

 - Det her handler først og fremmest om, hvorvidt kommunerne administrerer efter lovgivningen. Det viser vores undersøgelse, at de gør. Der kan være mange forskellige grunde til, at en kommune har et serviceniveau på nul dage. Det er ikke nødvendigvis noget problem. Mange steder tilrettelægger man i stedet hjælpen ude i de enkelte botilbud, og jeg har ingen grund til at tro, at borgerne ikke får den hjælp og støtte, de skal have i dagligdagen, siger han til Avisen.dk.

Både de handicappede og de ansatte på bostederne har en ganske anderledes opfattelse af virkeligheden.

Det er især de op mod 10.000 svært udviklingshæmmede, som er helt afhængige af socialpædagogisk ledsagelse, fortæller Sytter Kristensen, formand for landsforeningen for Udviklingshæmmede, LEV.

- Jeg hører generelt, at der efterhånden er så få ressourcer, at det er meget lidt, man kommer ud. Jeg mener rent faktisk, at der i nogle tilfælde er tale om indespærring. De her borgere kan mange gange ikke selv ytre sig. De er ikke selv i stand til at åbne døren og komme ud. Men jo mindre de kommer ud og er sammen med andre i det her land, jo mindre udvikler de sig, siger hun til Avisen.dk.

- Hvis der ikke er nogen kommunale retningslinjer, så er der ingen retssikkerhed for borgerne, siger Sytter Kristensen, formand for landsforeningen for udviklingshæmmede (LEV).

Hun bakkes op af Thorkild Olesen, der er formand for Danske Handicaporganisationer.

- Mange steder bliver der skåret helt ind til benet, fordi det handler mere om kommunal økonomi end om de borgere, det drejer sig om. Der er desværre masser af dårlige eksempler derude på borgere, som nærmest ikke kommer ud, siger han til Avisen.dk.

Også Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne, ser det som et stort problem, at så mange kommuner ikke har et fastsat minimumsniveau.

- Tilbagemeldingen fra vores medlemmer er, at hvis kommunerne ikke på forhånd har indregnet og budgetteret, at der skal være plads til ledsagede aktiviteter og ferier, så er det svært at få lov til at komme afsted, siger han.

En lignende melding kommer fra FOA, som vil have politikerne på Christiansborg til at skride ind med lovgivning.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at der er rigtig mange handicappede på bostederne, som ikke får den ledsagelse, som de burde, siger Jakob Sølvhøj, sektorformand i FOA.

Han mener, at man skal have et retskrav, så man er garanteret mindst 15 timers faglig ledsagelse om måneden, som også kan samles til en årlig ferie.

Behovet for et lovbestemt minimumskrav bliver dog blankt afvist af KL og Thomas Adelskov.

- Det giver ikke nogen mening med fastsatte minimumskrav. Kommunerne har brug for handlefrihed til at prioritere ressourcerne uden for megen styring ovenfra, siger han til Avisen.dk.


Nyhedsoverblik