Hård kamp om over 600.000 krydser i Sjællands Storkreds

Landets største storkreds - Sjællands Storkreds - har oplevet et rykind af store politiske profiler forud for årets afgørende folketingsvalg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sjællands Storkreds er Danmarks største storkreds. Ved sidste valg havde kredsen hele 612.000 potentielle vælgere, og det gør den altså til landets største. Zoomer man længere ind, er storkredsen delt op i 12 opstillingskredse: nemlig Lolland, Guldborgsund, Vordingborg, Næstved, Faxe, Køge, Greve, Roskilde, Holbæk, Kalundborg, Ringsted og Slagelse. Eller med andre ord dækker storkredsen over de tidligere amtskredse: Storstrøm, Vestsjælland og Roskilde.

På Sjælland, Lolland, Falster og øerne skal der kæmpes en politisk meget hård kamp om 21 kredsmandater samt en række tillægsmandater afhængig af, hvordan partierne klarer sig på landsplan. Eller sagt på en anden måde: Der er 21 sikre pladser i Folketinget til de kandidater fra Sjællands Storkreds, der formår at trænge igennem og gøre sig populære hos vælgerne.

Ved det seneste folketingsvalg i 2011 blev 26 politikere valgt til Folketinget i storkredsen. Helt konkret fordelte mandaterne sig med syv til Socialdemokraterne, syv pladser til Venstre, fire pladser til Dansk Folkeparti, to til både Radikale, Enhedslisten og SF, mens Konservative og Liberal Alliance hver fik en politiker på Christiansborg.

Markante navne
Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard blev i 2011 storkredsens absolutte topscorer målt på 46.000 personlige stemmer. Men stemmeslugeren har flyttet kreds, og det åbner en plads til udenrigsordfører Søren Espersen, der skal prøve at appellere til de mange DF-vælgere i regionen, hvor Dansk Folkeparti - i prognoserne - står til at blive det største parti på Sjælland.

Andre nye navne til dette valg er også værd at hæfte sig ved. Flere markante politikere med ministerfortid er rykket ind i Sjællands Storkreds. Det drejer sig om tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen fra Venstre og tidligere sundhedsminister Astrid Krag, der nu stiller op for Socialdemokraterne. Samtidig er Pernille Rosenkrantz-Theil nu også at finde opstillet i kredsen for Socialdemokraterne.

I alt skal der kæmpes om pladserne i Folketinget blandt omkring 100 forskellige kandidater fra de forskellige politiske partier. Heriblandt også gengangere i storkredsen og nuværende folketingsmedlemmer som Bertel Haarder (V), Brian Mikkelsen (C), Christian Juhl (Ø), Henrik Sass-Larsen (A), Jacob Jensen (V), Karsten Nonbo (V), Liselott Blixt (O), Magnus Heunicke (A), Rasmus Helveg Petersen (B), Villum Christensen (I) og mange andre politisk kendte navne.

Der er også en række profiler, der er flyttet fra vores storkreds - eller som helt har sagt farvel til landspolitik. Det drejer sig om John Dyrby Paulsen (A), der ikke genopstiller, førnævnte Pia Kjærsgaard (O), der har flyttet valgkreds, samt Henrik Høegh (V), der heller ikke genopstiller. Endelig er der Birthe Rønn Hornbech (V), der også forlader landspolitik.

Stigende stemmeprocent
Ved sidste folketingsvalg i 2011 steg stemmeprocenten i alle opstillingskredse i Sjællands Storkreds, og den samlede stemmeprocent lød på 87,8 procent.

Kæmper med udfordringer
Region Sjælland kæmper med flere udfordringer, der kan blive relevante for valgkampen. Mest markant bliver nok debatten om "Udkantsdanmark". Det udskældte mærkat dækker over forskellige udfordringer som fraflytning, flytning af arbejdspladser som for eksempel nærpolitiet, lukning af landsbyskoler, lavt uddannelsesniveau, lægemangel samt meget mere.

Et andet emne, der med stor sandsynlighed kommer til at præge valgkampen, bliver debatten om beskæftigelse og vækst. Flere sjællandske virksomheder mangler højtuddannet arbejdskraft, og det går ud over udviklingen og væksten. Samtidig håber mange på, at store anlægsprojekter som opførelsen af Femern Bælt-forbindelsen og den nye Storstrømsbro vil sætte gang i udviklingen.

Endelig er mange udfordret, fordi de har mistet retten til dagpenge.


Nyhedsoverblik