Gulerod kåret med film, musik og løb

Årets grand cru gulerod fra Lammefjorden er blevet kåret hvert år siden 1997, men i år var første gang med hjælp fra Fårevejle Fri- og Efterskole.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lammefjordens bedste gulerod blev tirsdag kåret med hjælp fra Fårevejle Fri- og Efterskole. Selv om grand cru udgaven af den orange rodfrugt er blevet kåret hvert år siden 1997 af Lammefjordens Grøntsagslaug, så var det en helt ny udgave af arrangementet, der blev præsenteret i år.

Kåringen involverede de fleste af efterskolens faglinjer. Filmholdet havde lavet en film om gulerodsproduktion. Musikholdet underholdt, og køkkenet serverede en variation af gulerodskager og gulerod-shots. Også idræt spillede en rolle, fordi eleverne løb stafetløb, hvor de var ude i marken hos de 3 finalister og hente gulerødderne ind til aftenens kåringm, skriver VisitOdsherred i en pressemeddelelse.

- Vi vil gerne udvikle konceptet endnu mere til kåringen næste år. Vi kommer tilbage til rødderne, for friskolen er jo for mere end 100 år siden udsprunget af lokale kræfter, i høj grad jordbrugere, der ville have en skole med deres værdier. Vi er klar til at give den gas igen næste år, og så vil vi også gøre mere ud af at invitere lokalbefolkningen med til kåringen, siger forstander Frank Ørndrup Elzer.

- For os var det fint at have et sådan arrangement, der styrker relationerne til lokalområdet, og hvor eleverne er engagerede i hele processen.

Vandt for sjette gang

Afstemningen om årets bedste gulerod foregik i fællesskab mellem de 150 publikummer og så 3 overdommere med Claus Henriksen, køkkenchef på Dragsholm Slot, i spidsen. Valget faldt på en gulerod fra Flemming Risegaard, Fårevejle, og det er 6. gang, han vinder.

- I de fleste år har vi haft kokke og fødevareeksperter som dommere, men jeg synes, det er godt at få forbrugerne mere med. Kokke har jo nok en tendens til at bedømme gulerødderne ud fra, at de skal indgå i en ret, men i virkeligheden spises 80-90 procent af gulerødderne rå, siger Flemming Risegaard. 

Bolero gulerod vandt

Det var en gulerod af sorten Bolero, som vandt. Ifølge Flemming Risegaard udgør Bolero rygraden i gulerodsdyrkningen på Lammefjorden, fordi den har flere gode egenskaber. Den er pæn og velsmagende, giver et fornuftigt udbytte og er god at lægge på køl.

Arne Andersen, Hørve Lammefjord, var aftenens konferencier og underholdt blandt andet med historien om gulerodens vej fra Afghanistan til Lammefjorden. I dag dyrkes der 300 hektar med gulerødder, og Lammefjorden står for cirka en fjerdedel af den danske produktion af gulerødder.

Årets kåring af Lammefjordens bedste gulerod gik så godt, at både grøntsagslaugets formand Hans Møller Olsen og skolen er klar på at gentage samarbejdet næste år.


Nyhedsoverblik