Grotesk behandling af udviklingshæmmede

De spiste hinandens afføring, nogen lå i sengen hele dagen, og der var intet privatliv. Det er kun få årtier siden, udviklingshæmmede på det gamle Rødbygaard blev behandlet på en måde, vi slet ikke kan forestille os i dag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 - De billeder, der står stærkest, er, at de spiste hinandens afføring. Når de gik forbi en og kunne lugte, der var noget, så dykkede de ned og tog det og spiste det.

Sådan fortæller tidligere omsorgsmedhjælper og pædagog på Rødbygaard, Arne Gissel. Han arbejdede på Rødbygaard fra 1968-1978.

Rødbygaard var en institution for udviklingshæmmede, der lå i Rødby Havn. Den eksisterede fra 1930-1991, og der boede op til 1000 beboere ad gangen. Beretningerne fra de tidligere ansatte på Rødbygaard er mange. Beretninger om fyldte sovesale, hvor beboerne lå så tæt, at de kastede op i hovedet på hinanden, når de var syge. Beretninger om udviklingshæmmede, der nærmest lå i sengen i 18 år og kun havde et hvidt loft at kigge på. Og beretninger om beboere, der blev spændt fast i en seng med bælter og handsker, hvis de var agressive, fordi man ikke kendte til andre metoder.   

79-årige Kurt Wulff fra Nykøbing er udviklingshæmmet og har boet på Rødbygaard i flere omgange. Han betegner sin tid på der som "ad helvedes til". Det, han husker tydeligst, er de gange, han er blevet fikseret i et rum, han kalder "cellen".

 - De brækkede armene om på ryggen af mig og smed mig ned i cellen med bælte og handsker på, så jeg ikke kunne røre mig, fortæller han til TV2 ØST. Kurt Wulff har også oplevet at få tæsk, mens han lå fastspændt.  

Oplevelserne har sat sine tydelige spor - ikke kun hos beboerne, men også hos det tidligere personale. Mogens Christiansen var omsorgsassistemt og senere afdelingsleder på Rødbygård. Han har ikke været med til at give nogen beboere tæsk og tager afstand fra det, men han var af og til med til at fiksere beboere, der opførte sig aggresivt.

 - Det gør ondt at tænke tilbage på, at havde vi bare været klogere på det tidspunkt. Havde der bare været de ressoucer til stede, der skulle have været, så ville alting have set helt helt anderledes ud, siger han. 

Rødbygård er langt fra noget enestående eksempel. Helt op i 70'erne levede tusinder af udviklingshæmmede under lignende forhold på institutioner rundt om i landet. 


Nyhedsoverblik